mudrost puna radosti

MUDROST PUNA RADOSTI

Rinpoš Jongi Mingjur
Koliko nam brz život danas omogućava da se opustimo i osamimo svakodnevno, koliko nam je potrebno? I kako napraviti dovoljno prostora za razmišljanje kako bismo uspeli da dostignemo nivo mira za kojim čeznemo? Ova knjiga će vam pomoći u tome i biće vaša odskočna daska ka blagostanju.

Bavljenje unutrašnjim i spoljašnjim teškoćama s kojima se svakodnevno susrećemo ostavlja nam malo vremena za razmišljanje – da se „mentalno odmaknemo“ da procenimo uobičajene odgovore na svakodnevne događaje i razmislimo postoje li možda i neki drugi izbori. Međutim, budizam nudi nov način za prevazilaženje bola i postizanje potrebnog mira i blagostanja – mogućnost da se iskoriste teška stanja i uznemirujuće emocije koje ih obično prate – kako bi se otključali moć i mogućnosti ljudskog uma.
Kako Minđur navodi, iz perspektive učenja koje je predstavio Buda pre dve i po hiljade godina, svako poglavlje ljudske istorije moglo bi se opisati kao „doba anksioznosti“. Budizam ne nudi mogućnost da pobegnemo ili podlegnemo, već nudi treccu opciju – možemo direktno gledati na uznemirujucce emocije i probleme koje doživljavamo kao odskočne daske ka slobodi. Poput tradicionalnog budističkog teksta, knjiga Mudrost puna radosti podeljena je na tri dela. Prvi deo istražuje najpre prirodu i uzroke raznih oblika nelagode koji uslovljavaju naše živote, kao i njihov potencijal da nas povedu ka dubokom prepoznavanju sopstvene prirode. Drugi deo nudi postepeni vodič kroz tri osnovne meditacijske prakse usmerene ka smirivanju naših umova, otvaranju srca i negovanju mudrosti. Treći deo posvećen je primeni razumevanja stečenog u Prvom i Drugom delu na uobičajene emocionalne, fizičke i lične poteškoće. Rezultat je delo koje je istovremeno mudro, anegdotično, informativno i odenuto neodoljivim šarmom autora.

Pošalji