mučna ljubav

MUČNA LJUBAV

Elena Ferante
MUČNA LJUBAV, romaneskni prvenac Elene Ferante kojim se veličanstvena italijanska spisateljica predstavila svetu, priča je o kompleksnom odnosu majki i ćerki, komplikovanom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. Delia, atorka stripova koja živi u Rimu, očekuje posetu svoje majke Amalije, koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali joj kroz niz čudnovatih telefonskih poziva daje do znanja da nešto nije u redu. Dan nakon poslednjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njenu sahranu. Posle poslednjeg ispraćaja odlazi na putovanje haotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rakonstruisala majčine poslednje dane, istinu o svojoj porodici ali i svemu onome što je duboko potisnula.

Potraga za istinom o majci kroz lavirint kompleksnih emocija i nesigurnih sećanja.

Nakon prerane smrti svoje majke, Delija kreće u uzbudljivu odiseju haotičnim i zagušljivim ulicama rodnog Napulja u potrazi za istinom o svojoj porodici. Stvarnost je zakopana u plodnom tlu sećanja, pa Delija kopa duboko da bi došla do saznanja o tajanstvenim događajima koji su doveli do majčine smrti. Potaknuta nizom anonimnih telefonskih poziva, Delija rekonstruiše poslednje dane svoje majke, a svako novo otkriće primorava je da se suoči s mogućnošću da ona uopšte nije bila osoba kakvom ju je Delija smatrala.

Da bi otkrila istinu i raspetljala čvor laži, strasti i sećanja koja je vežu za majku, Delija će morati da se vrati korenima i svom detinjstvu u Napulju.

Mučna ljubav je prvi roman Elene Ferante, onaj koji joj je doneo slavu u Italiji i najavio dolazak jedne od najvećih spisateljica našeg doba.

Elena ferante, MUČNA LJUBAV

09.02.2021.

Mučna ljubav je prvi roman Elene Ferante kojim je ona i stekla slavu u rodnoj Italiji i koji joj je dao krila da nastavi sa sjajnim pisanjem. Ova knjiga je emocionalno veoma jaka, a živopisni i često brutalno iskreni opisi daju joj intenzitet koji čitaoca vuče da dalje čita, ali ujedno i uznemiruju. Detaljnije

Pošalji