novo
može li se pobeći od tuge

MOŽE LI SE POBEĆI OD TUGE?

Ivana Bajić Hajduković
Knjiga koja razotkriva najdublje emocije kada naši najbliži napuštaju zemlju u kojoj su rođeni, zemlju u kojoj su živeli sa nama. Koliko selidba utiče na međuljudske i porodične odnose, kako se nositi sa novonastalom situacijom i kako je prebroditi. Da li su identitet i stabilnost uzdrmani nakon ovakvih promena?
Podelite:

Kako emigracija utiče na porodične veze? Kako čin slanja hrane djeci u inostranstvu postaje potvrda uspomene na njihov identitet? Šta nam mogu otkriti priče onih koji su ostali iza?

Knjiga „Može li se pobeći od tuge?” Ivane Bajić-Hajduković oslikava intimnost porodičnih odnosa trajno obilježenih masovnom emigracijom mladih na samom kraju dvadesetog vijeka. Oslanjajući se na studije materijalne kulture i svakodnevnih praksi, kao i na svjedočanstva i iskustva običnih ljudi, autorka nam daje uvid u različite mehanizme prevazilaženja trauma i preživljavanja za kojima su posezale majke koje su ostajale u zemlji – poput okretanja sferi doma, koje postaje mjesto očuvanja uspomena, posmatranja hrane kao vida komunikacije i podsjećanja na sopstveno porijeklo ili činova slanja i primanja poklona te pisanja pisama. Kroz šest poglavlja ove knjige ukazuje se na primjere žrtvovanja majki čija su djeca napustila zemlju, ilustruje se njihov osjećaj višestrukog gubitka – porodice, svega poznatog, stabilnosti i identiteta – ali se istovremeno ovom knjigom daje glas i prostor ženama da podijele svoja iskustva koja su dugo bila zanemarivana ili skrivana u intimnosti doma.

Pošalji