moja sestra živi na kaminu

MOJA SESTRA ŽIVI NA KAMINU

Anabel Pičer


U romanu "Moja sestra živi na kaminu", Džejmi pokušava da ubedi Džasmin, svoju sestru tinejdžerku, da se prijave na takmičenje za najbolji britanski talenat, jer se nada da će im pobeda omogućiti da pomire roditelje i bar malo raspršiti tugu koja im godinama razara život. Nada se da će poljubiti Saniju ili bar videti njenu kosu, i da se tata neće ljutiti što je njegova najbolja drugarica i prva ljubav muslimanka, nada se da će ga primiti u školski fudbalski tim i da će se izboriti s nasiljem i nepravdom na koje nailazi na svakom koraku. Pošto ne poseduje natprirodne moći kao njegov omiljeni junak Spajdermen, Džejmi će morati da skupi hrabrost i osloni se na moći običnog tinejdžera.

Knjiga "Moja sestra živi na kaminu" osvojila je nekoliko značajnih nagrada i našla se na spisku školske literature širom sveta, jer pruža odličnu priliku za diskusiju o mnogim važnim temama: o rasnim i religijskim predrasudama, vršnjačkom maltretiranju, tugovanju, razorenoj porodici, potrazi za identitetom, nadi i pomirenju.
Zanimljivo je da je ova knjiga najpre doživela uspeh kod publike i jedan je od retkih debitantskih romana koji je postao internacionalni bestseler. Duhovita i, istovremeno, vrlo dirljiva knjiga, "Moja sestra živi na kaminu" opisuje situacije i likove u kojima će se prepoznati svi današnji tinejdžeri.
Pošalji