mogućnost ostrva
rasprodato

MOGUĆNOST OSTRVA

Mišel Uelbek
"Mogućnost ostrva" je roman jednog od najkontroverznijih pisaca danas, Mišela Uelbeka. "Mogućnost ostrva" je roman u epistolarnoj formi koji govori o životu poznatog francuskog komičara Danijela. Uelbek gradi roman na izuzetno zanimljiv način, naime, njegove stranice ispisuju dva klona glavnog junaka iz bliže budučnosti.
Podelite:


"Mogućnost ostrva", epistolarno oblikovana knjiga, je zapravo skup analiza i tumačenja života poznatog i bogatog, ali konfliktnog i netolerantnog francuskog komičara Danijela, koji se pred kraj života pridružuje sekti koja obećava svojim sledbenciima besmrtnost. Poglavlja u romanu zapravo ispisuju dva njegova klona iz bliske budućnosti, u kojoj više nema rađanja, seksa, ljubavi, porodice, već samo beskrajne reprodukcije klonova koji žive usamljene i sterilne živote u svojim bezbedonosnim gradovima.

Nesumnjivo jedan od najkontroverznijih, najuticajnjih i najpoznatijih pisaca današnjice, Mišel Uelbek, svakim svojim romanom utvrđuje svoju neprikosnovenu poziciju troublemakera svetske književne scene. U jeku oštre javne debate o novom Uelbekovom romanu, dogodio se teroristički bombaški napad islamskih ekstremista na francuski satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“, koji je na svojoj poslednjoj naslovnici pred napad imao upravo karikaturu Uelbeka. U svom četvrtom romanu „Mogućnost ostrva“ iz 2005, Uelbek je problematizovao i ispitivao svoje glavne teme kojima se uvek opsesivno vraća: islamofobija, mizoginija, verska i nacionalna netrpeljivost, (ne)funkcionalnost političke korektnosti…

Pošalji