mladi trogloditi

MLADI TROGLODITI

Emanuela Pagano
Mladi trogloditi je roman francuske spisateljice Emanuele Pagano koji je 2009. osvojio EU nagradu za književnost. Roman se bavi smelom temom o transrodnom identitetu i društvenim predrasudama vezanim za njega, a napisan je na izuzetan način koji prevazilazi uske i često pamfletske okvire tzv. "queer" literature.

Adel vozi školski autobus kroz predivne planinske predele francuske oblasti Ardeš. Dok skuplja đake po raštrkanim farmama i posećuje mesta na kojima je provela detinjstvo, prepliću se svakodnevni događaji koji dočaravaju spori ritam života na planini, i njena sećanja koja će razotkriti tajnu kako to da je niko ne prepoznaje u rodnom kraju.
Adel je trans žena koju posle operacije prilagođavanja tela rodnom identitetu odbacuje brat s kojim je bila posebno bliska posle smrti roditelja. On njenu transformaciju doživljava kao gubitak starijeg brata, i ne može da prihvati činjenicu da umesto njega ima sestru.

Emanuela Pagano, Mladi trogloditi

13.10.2019.

Glavna junakinja ovog romana je Adel, trans žena koja se posle operacije prilagođavanja tela rodnom identitetu vraća u seoce u kojem je provela detinjstvo. Više je niko ne prepoznaje i ona već godinama vozi školski autobus kroz predivne planinske predele francuske oblasti Ardeš. Detaljnije

Pošalji