novo
mladenka kostonoga

MLADENKA KOSTONOGA

Želimir Periš
Početak devetnaestog veka, Beč. Guslar koji speva ep o veštici, koja je svojim izgledom dosta odudarala od okruženja u kom se nalazila. Zaplovite u ovaj magični svet, koji deluje jezivo blisko, a dva veka je daleko.
Podelite:

Roman koji slavi žene, buntovnice, pobunu i prkos. U priči o veštici Gili koja je ismevala sveštenstvo i vlast, koja je lečila, negovala i štitila druge, pre svega žene, a koja je zbog svog drugačijeg izgleda, shvatanja i otvorenosti bila meta progona uskogrudih licemera, Periš opisuje zadrt, okrutan, naizgled bogobojažljiv svet pun predrasuda koji, iako dva veka dalek, deluje jezovito blisko i odražava savremene probleme.

U Beču je 1882. godine policija privela, pretukla i saslušala guslara Želimira Periša (44, Zadar), koji je spevao ep o veštici Gili. Tu počinje roman Mladenka kostonoga, koji se nelinearno proteže kroz skoro ceo 19. vek i ispreda brutalnu priču o životu nesrećne progonjene žene.

U postmodernističku mozaičnu strukturu Periš uklapa 52 glave koje počinju desetercom i sažetkom, razigrano ih kombinujući s inkvizicijskim i etnološkim zapisnicima, propovedima, enciklopedijskim člancima, muzičkim kritikama, receptima…

Mladenka kostonoga pripoveda o vremenu pre dva veka, kada su se preplitale ideje racionalizma, nacionalnog identiteta i socijalne pravde, ali i odražava savremene probleme. Iznad sve metafikcije, intertekstualnosti i poigravanja formom, ovo je potresna priča o položaju žene, roditeljstvu, materinstvu, nepravdi i muci.

Čarolije su zbiljska magija

30.05.2022.

Sve priče zapisane u ovoj knjizi istinite su, zbog rime su izmenjena tek poneka imena, događaji i mjesta. Sve čarolije zapisane u knjizi zbiljska su magija i čitatelje se moli na oprez. Detaljnije

Pošalji