misterija olge čehove

MISTERIJA OLGE ČEHOVE

Entoni Bivor
Entoni Bivor, autor sjajnih knjiga o Staljingradu i padu Berlinskog zida, nastavlja da potvrđuje svoj dar za istoriografiju pišući o fascinantnim ličnostima koje su preživele Veliki rat, Rusku revoluciju i događaje između 1939. i 1945. godine. Pored vrhunske analize uzroka i toka postrevolucionarnog građanskog rata u Rusiji, u „Misteriji Olge Čehove“ pronalazimo i jasne dokaze da ovaj nadareni vojni istoričar raspolaže i brojnim drugim talentima. Budite sigurni da ćete u „Misteriji Olge Čehove“ uživati koliko i u prethodnim delima Entonija Bivora. Knjiga je puna sjajnih uvida u ironije i protivrečnosti revolucionarne Rusije, a Bivorova teza da umetnici i njihovi životi često igraju važniju ulogu u diktaturama nego u demokratijama dokazana je upravo pričom koju nam je ovde predstavio.

Predstava Višnjik izvođena je u Hudožestvenom teatru na dan izbijanja revolucije, ali i prilikom proslave sovjetske pobede nad nacizmom maja 1945. Klanjajući se tada po završetku predstave Olga Kniper-Čehova, udovica Antona Čehova, skamenila se videvši u publici svoju rođaku i imenjakinju Olgu – zvezdu nacističkog filma, Hitlerovu i Gebelsovu ljubimicu – kako sedi u prvom redu, među sovjetskim oficirima.

Olga je kao mlada pobegla iz boljševičke Moskve u Berlin još 1920. i tamo napravila uspešnu filmsku karijeru. Uvidevši njenu bliskost s nacističkom elitom, sovjetska tajna služba regrutovala ju je kao agenta dok je ostatak porodice u Moskvi strahovao da će ih pohapsiti zbog njenih mnogobrojnih fotografija s Firerom. Entoni Bivor donosi dokumentovanu povest o brojnom i zamršenom klanu Čehovih, o Stanislavskom i Hudožestvenom teatru, o opstanku jedne porodice i pozorišnih umetnika tokom Oktobarske revolucije, građanskog rata, Hitlerovog i Staljinovog uspona i nacističke invazije na Sovjetski Savez. Na osnovu novootkrivenih izvora, autor nam rasvetljava tajanstveni život žene kojoj se Hitler divio, a Staljin je poštovao i koja ih je obojicu nadživela.„Impresivna drama o izbeglištvu, umetnicima i obaveštajcima.“Independent„Elegantno ispričana i često dirljiva društvena istorija darovite porodice za vreme revolucije, građanskog rata, diktature i svetskog sukoba.“New Statesman„Ovu uzbudljivu i istinitu povest vredelo je izneti na svetlost dana.“Observer

Pošalji