mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji

MIŠIĆ JE TUŽAN JER MU NEDOSTAJU RODITELJI

Tatjana Gjurković, Tea Knežević

Mišić i njegova sestrica veoma vole da se igraju sa bakom. Jednog popodneva baka ih je sačekala ispred vrtića i odvela svojoj kući, gde su trebali i da prespavaju. Celog popdneva su bili veseli, bezbrižno se igrali u bakinom vrtu i pomagali joj da zalije cveće, a onda im je pre spavanja baka odlučila da ispriča priču. Dok je baka još pričala, mišić se odjendom rastužio jer se setio svojih roditelja koji su počeli jako da mu nedostaju. Baka ga je zagrlila i utešila i obećala da će već ujutru videti mamu i tatu koji će doći po njega i mišicu.



Osećaj tuge kod dece

Osnovni razlozi za osećanje tuge su gubitak ili razdvojenost od dragocenog predmeta ili osobe. Međutim i sama mogućnost gubitka može izazvati osećaj tuge. Bez obzira na to da li se gubitak dogodio ili dete samo misli da bi se mogao dogoditi, emocionalna potreba koja se javlja ‘iza’ osećaja tuge je potreba za podrškom, utehom i nadoknada izgubljenog, ali i to na način koji je to moguće.

Tuga zbog razdvojensoti od roditelja

Normalno je da deca u brojnim situacijama reaguju drugačije nego odrasli. Za njih su mnoge situacije nove, nepoznate, a i emocionalne reakcije su im intenzivniji od onih koje imaju odrasli. Upravo se situacija privremene razdvojensoti od roditelja odraslima može činiti banalnom i nedovoljno značajnom da se dete oseća tako tužno, posebno ako će roditelje videti jako brzo. Međutim, bez obzira na to kako se to odrasloj osobi čini, detetu je u tom trenutku zaista teško. Kada je reč o iskrenoj tuzi veoma je važno dopustiti detetu da odtuguje gubitak ili razdvojenost koju proživljava.

Pošalji