mini je potreban prostor za vežbu

MINI JE POTREBAN PROSTOR ZA VEŽBU

Dorte Nors
Danska književnica Dorte Nors još jednom uspeva da kroz kratku, preciznu formu i stil prožet humorom dočara egzistencijalnu usamljenost karakterističnu za savremeni svet. Glavna junakinja romana MINI JE POTREBAN PROSTOR ZA VEŽBU, Mina, utehu pronalazi u muzici ali komšije se danonoćno bune zbog buke. Zbog toga je Mini potreban prostor za vežbu, prostor u kojem će zaista pronaći mesto (i vreme) za sebe.

Mina je kompozitorka.

Minu je ostavio Lars, preko SMS-a.

Mina čita Fejsbuk, tamo se njene prijateljice hvale divnim životom.

Minina neurotična sestra joj je za petama.

Mini je potrebno mesto gde će nesmetano komponovati; komšije

se bune zbog buke.

Mini je potrebno utešno mesto.

Mini je Lars obećao to mesto.

Mini je sada uteha jedino Bergman.

Mina zamalo da postane sirena svoje odiseje.

Zauvek.

 

U ovom, po formi neobičnom romanu, autorka romana Retrovizor, rame, žmigavac i zbirke priča Posle udarca, Dorte Nors, još jednom na duhovit i u suštini potresan način govori o usamljenosti i potrazi za ljubavlju i bliskošću u savremenom svetu, u kojem je, bučnom poput košnice, teško čuti glas jedne žene.

Dorte Nors je, kao i njena junakinja Mina, „pomalo avangardna” – više pobunjenica protiv prosečnog i prigušujućeg nego pretenciozni kušač strpljenja i automatizovanog reagovanja publike.

Brana Miladinov

Koliko često možemo da kažemo da smo pronašli knjigu jedinstvenu po svemu? Pa ipak, sad je imamo: jedinstvenu i po formi i po efektu.

Gardijan

Originalna, britka i nežna analiza jedne samoće.

Arbetarbladet

Dorte Nors, MINI JE POTREBAN PROSTOR ZA VEŽBU

02.02.2020.

Roman ,,Mini je potreban prostor za vežbu” zapravo i nije roman. U pitanju je novela u slobodnom stihu.Način na koji Dorte Nors bira da ispriča Mininu priču je takođe avangardan. Ne samo što je pisana u blankversu, rečenice kojima autorka vodi čitaoca kroz Mininu situaciju su izuzetno ogoljene – bez deskripcije, bez autorefleksije, nalik na statuse društvenih mreža. Detaljnije

Pošalji