mikrokosmosi

MIKROKOSMOSI

Klaudio Magris
Knjiga novela Klaudija Magrisa Mikrokosmosi pripoveda o Trstu i Mediteranu, o Veneciji i Dunavu, o jadranskim ostrvima i mestima, o odrastanju i životu na Mediteranu, o vedrini i svetlosti mora, o Italiji i drugoj Jugoslaviji i njenoj propasti.
Trst, sa svojom istorijom i svakodnevicom, sa slavnim i običnim ljudima, jeste magično i težišno mesto ove knjige koja se potom širi na ceo Mediteran donoseći nam uzbudljive, pronicljive i zanosne priče iz istorije i života, iz literature i iskustva, iz mediteranskih legendi i slojeva pamćenja.
U ovoj knjizi Klaudio Magris se pokazuje kao jedinstven i neponovljiv hroničar i pripovedač Mediterana.
U devet vrhunski napisanih novela, punih i mudrosti i uzbudljivosti, retkih saznanja i autentičnih iskustava, Klaudio Magris polazi od malih, svedenih i gotovo intimnih prostora, kao što je neki kafe, kakvo malo mediteransko ostrvo ili neki senovit vrt, da bi potom širio svoju pripovednu perspektivu i u prostoru i u vremenu.
Zahvaljujući takvom majstorskom postupku, u knjizi Mikrokosmosi dobijamo povesti čitavog Mediterana i prostora koji su njegovo zaleđe, ali dobijamo i raskošne istorije kako tršćanskih ulica i parkova, spomenika i kafea, tako i istorije koje se se zbivale na manje ili više poznatim mediteranskim ostrvima ili brodovima koji su u novijim ili starijim vremenima krstarile Mediteranom.
Devet novela u knjizi Mikrokosmosi mogu se čitati i kao jedinstven roman o jednom gradu, o jednom moru i ljudima koji a tim gradom u tim morem dolazili u vezu.
Mikrokosmosi su možda najzanimljivija i najuzbudljivija knjiga o Mediteranu.
U ovoj knjizi možemo beskrajno uživati, ali u njoj možemo i mnogo saznati o mediteranskim gradovima i ostrvima, ljudima i mitovima ili se podsetiti na mitska mesta Meduterana.
Za knjigu Mikrokosmosi Klaudio Magris je dobio nagradu „Strega“, najvažnije književno priznanje u Italiji.
Magris je jedan od najvažnijih savremenih evropskih pisaca, dobio je većinu značajnih evropskih književnih nagrada, a njegove knjige su prevedene na sve veće svetske jezika.
Pošalji