metamorfoza

METAMORFOZA

Franc Kafka
Početak Kafkine pripovetke Metamorfoza jedan je od najupečatljivijih u istoriji svetske književnosti. Metamorfoza spada u najpoznatija Kafkina dela i predstavlja obaveznu literaturu za sve ljubitelje književnosti.


Jedne večeri prijatelj mi je pozajmio zbirku pripovedaka Franca Kafke. Vratio sam se u pansion i počeo da čitam Metamorfozu. Prva rečenica umalo me je oborila s kreveta. Bio sam jako iznenađen. Pisalo je „Kada se Gregor Samsa probudio jednog jutra iz nemirnih snova, primetio je da se u krevetu pretvorio u ogromnu bubašvabu.” Pročitavši to, pomislio sam kako nikome nije dozvoljeno da piše takve stvari. Da sam znao da jeste, krenuo bih mnogo ranije da stvaram. Istog tenutka počeo sam da pišem kratke priče.

Gabrijel Garsija Markes

Ako Kafka želi da izrazi apsurd, on će iskoristiti konzistentnost. Znate priču o ludaku koji je pecao u svojoj kadi? Psihijatar ga je pitao da li grizu, na šta mu je ovaj grubo odgovorio: „Naravno da ne, budalo, pa to je kada.” Ta anegdota je stara. Ipak, ona može objasniti do koje je mere apsurd povezan s dekadencijom logike. Kafkin svet zaista je neobjašnjiv univerzum u kome čovek sebi dozvoljava luksuz mučenja pecanja u kadi znajući da ništa neće uloviti.

Alber Kami

Dejvid Linč

Uskoro nova Kafkina dela

14.07.2019.

Sud u Cirihu doneo je odluku da se mogu otvoriti sefovi koji sadrže Kafkinu zaostavštinu. Ironično je da je baš za Kafku, koji je često pisao o nesavršenom i pomalo apsurdnom svetu birokratije i sudstva, vezan dugogodišnji sudski proces oko nasleđivanja njegovih spisa. Detaljnije

Pošalji