mesečev kamen

MESEČEV KAMEN

Sjon
Mesečev kamen islandskog pisca Sjona je dirrljiva priča o odrastanju na Islandu na početku XX veka. Usled velikih tragedija koje pogađaju svet odvija se život jednog dečaka obojen maštom i filmovima. Neobična realnost Islanda je svojevrsna tema romana Mesečev kamen.

Godina je 1918. i iz Rejkjavika se može videti erupcija vulkana Katle kako danonoćno boji nebo. Život u glavnom gradu Islanda odvija se svojim uobičajenim tokom uprkos prirodnoj katastrofi , nedostatku uglja i svetskom ratu koji hara tamo u velikom svetu. Islanđani se spremaju da postanu suverena nacija.

Dečak Mauni Stejtn živi u filmovima. Dok spava, sanja filmove u kojima se pretapaju niti radnje i njegovog sopstvenog života. Na samom rubu društva, on je posmatrač epidemije španske groznice koja diljem zemlje uzima hiljade života. Dečak aktivno ulazi u te živote.

Čudna je stvarnost Rejkjavika te 1918: pored ostalog, on ima 18.000 stanovnika, sa dva bioskopa u kojima se svaka tri dana prikazuje novi film.

Sjon, poznat po škrtosti na rečima, zida priču o istovremenom životu i smrti, realnosti i mašti, tajnama i otkrićima, istoriji homoseksualizma. Iznad svega, istražuje načine na koje fantazija oblikuje stvarnost i kako snovi i mašta snažno utiču na svakodnevicu.

Sjon je dobitnik nagrade za književnost Nordijskog saveta 2005. godine za knjigu Ptičje mleko (Geopoetika, 2005). Knjige su mu prevedene na trideset pet jezika.

"Izuzetan i osoben pisac."

A. S. Bajat, Guardian

"Sjon piše kao čovek pod činima, inspirisan mistikom i magijom, kao i ogromnom elokvencijom. Mangup je prve klase."

Washington Post

"Izuzetno; prefinjen humor i čarobne metafore."

Wallstreet Journal

"Sjon je jedan od najoriginalnijih i najznačajnijih pisaca Islanda."

Der Tagesspiegel

Pošalji