makart
memed, crvena bandana i pahuljica
1.999 rsd2.499 rsd
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
rasprodato

MEMED, CRVENA BANDANA I PAHULJICA

Semezdin Mehmedinović
Preživljena pokazna vežba umiranja pedesetogodišnjeg pisca neminovno ga dovodi do suočavanja sa sopstvenim životom koji je doveo do ovog neočekivanog iskakanja. Zbog čega je pod tušem doživeo srčani udar? Nezdrave navike, nezadovoljstvo, sveprožimajuća tuga ili prošlost koja je započela negde daleko od ove tačke sveta u kojoj se sada nalazi. Ako ste pisac, a narator ovog romana jeste, onda će beleženjem svega što se dešava u i oko vas najlakše izaći na kraj sa nepoznanicom – zašto baš ja?
Podelite:
Svaki udar, politički ili srčani, dolazi neočekivano, bez najave, bez objašnjenja, i zauvijek mijenja onoga kome se dogodio. Kada udar pak preživi pisac poput Semezdina Mehme­dinovića, neizbježno je da se ta biografska činjenica pretoči u jedinstvenu, neponovljivu prozu. Srčani udar u pedesetoj, na prelasku iz jedne životne dobi u drugu, mijenja ne samo osobu koja ga je doživjela već i njegove najbliže. Takve rubne situacije oni su trenuci kada se svatko zapita što i kako dalje.

Me’med, crvena bandana i pahuljica najintimnija je knjiga Semezdina Mehmedinovića, koja kroz naizgled svakodnevne, a opet neobične događaje duboko ponire u međuljudske odno­­se, u odnose muža i žene, oca i sina. Omeđena bolnicom, iskustvom nemoći, težnjom da se shvati i prihvati promjena vlastitoga ja, prepuna empatije, ona je gotovo medicinski točna dijagnoza ljubavi u svakoj obitelji. Ovo je knjiga koju ćemo na polici držati poput najdragocjenije snježne kugle da joj se utječemo onda kada nam je najvažnije i kada smo potreb­­ni najmilijima. Poetski eksplozivna, do srži pročišćena, Me’med, crvena bandana i pahuljica koktel je vlastitih slabosti i snaga u kojem se precizno odražavaju i izražavaju one najve­će i najvažnije teme koje zaokupljaju svakoga – ljubav i smrt, sadašnjost i povijest, bolest i zdravlje, putovanje i ostajanje.

Semezdin Mehmedinović, ME'MED, CRVENA BANDANA I PAHULJICA

29.06.2019.

Preživljena pokazna vežba umiranja pedesetogodišnjeg pisca neminovno ga dovodi do suočavanja sa sopstvenim životom koji je doveo do ovog neočekivanog iskakanja. Zbog čega je pod tušem doživeo srčani udar? Nezdrave navike, nezadovoljstvo, sveprožimajuća tuga ili prošlost koja je započela negde daleko od ove tačke sveta u kojoj se sada nalazi. Ako ste pisac, a narator ovog romana jeste, onda će beleženjem svega što se dešava u i oko vas najlakše izaći na kraj sa nepoznanicom – zašto baš ja? Detaljnije

Pošalji