medvedgrad

MEDVEDGRAD

Fredrik Bakman

Od autora bestselera Čovek po imenu Uve.

Roman po kojem je snimljena hit serija TV mreže HBO.

Priča o malom gradu, velikim snovima i ceni koju smo spremni da platimo da bismo ih ostvarili.

Pobeda na juniorskom prvenstvu u hokeju i nije nešto naročito značajno, ali za stanovnike Medvedgrada je od životne važnosti. Njihov gradić, skrajnut u divljini, propada. Proždiru ga nezaposlenost i sve gušća šuma. Ali ta pobeda mogla bi privući pažnju investitora, a država bi možda finansirala program za sportske talente koji bi trenirali u prirodi van gradske vreve. Da i ne govorimo šta bi takva pobeda značila Amatu, žgoljavom tinejdžeru kog ne tretiraju kao potpunog gubitnika jedino kad je na ledu. Ili Kevinu, mladom hokejašu kojem bi pobeda omogućila budućnost u NHL ligi. I Peteru, požrtvovanom menadžeru tima čiju je profesionalnu hokejašku karijeru okončala tragedija.

Isprva, deluje da mladi tim može ostvariti snove svih stanovnika Medvedgrada. Ali one pijane noći u kojoj se slavila buduća odlučujuća pobeda momaka, nešto se dogodilo između Kevina i Peterove ćerke. Nešto što će promeniti sve. Padaju optužbe koje se, poput krugova na vodi, šire na ceo grad, ne štedeći nijednog stanovnika. Ono što je za jedne čin izdaje, za druge je pitanje odanosti. I sve će se sručiti na jednog mladića koji će smoći hrabrost da kaže istinu, ma koliko ona bila nepoželjna.

U pitanju je budućnost grada. Niko ne sme ostati po strani ili ćutati. Čiju stranu ćete vi odabrati?

Medvedgrad je priča o maloj zajednici koju ujedinjuje nada, o tajni koja će je razoriti i o hrabrosti pojedinca da se usprotivi većini. Ovom pričom o gradiću skrivenom u šumi Bakman nam je razotkrio čitav svet.

Pošalji

MEDVEDGRAD

Marija
★★★★★
11.05.2022.
Knjiga koja ostavlja bez daha. Kao roditelj tinejdžera,teško je citati, jer se podsetimo na to da opasnosti vrebaju sa svih strana i stalno u ušima odzvanja ono njegovo "ne mozemo zastititi svoju decu". Koliko god nasa deca bila dobra,čedna,nevina,dovoljan je samo jedan tren,jedna pogrešna odluka koja im moze uništiti zivote. Kada se dogode takve stvari,bilo da se radi o nama bliskim osobama ili o potpunim strancima,pitanje je koliko cemo izabrati pravu stranu i pružiti podršku. Nikada nisam cula bolji i istinitiji opis o tome kako se jedno društvo ophodi prema zrtvi nego u 30-om poglavlju Medvedgrada. Koliko god mi pricali da se treba sprečiti nasilje,da podrzavamo zrtve, kada se nasilje dogodi u našoj neposrednoj sredini,cesto ljudi pre biraju da ostanu neutralni ili da podrže nasilnika zarad interesa,straha i mnogih drugih razloga,nego da podrže žrtvu. Pre ce se tražiti opravdanje za nasilnika dok ce se zrtva okriviti da je sama tražila nevolju,da je necim izazvala,ili kako Fredrik kaze "mozda nije dovoljno jasno rekla ne,mozda nije dovoljno jako vikala,zasto je pošla sa njim" i slicno. Medvedgrad nam govori istovremeno o jednom takvom društvu,o posledicama ako zrtva skupi hrabrosti da se bori i prijavi nasilje,a sa druge strane govori o tim malim ali hrabrim ljudima koji su izabrali stranu istine i pravde. O onima koji su svesni da to moze skupo da ih košta ali su odlučili da ostanu ljudi. Na kraju svih krajeva,cist obraz,veliko srce i dobra dusa pobedice svu nepravdu. Citajuci Bakmanove knjige,ostanemo sa mišlju da mnogo dublje razumemo svet oko sebe. Bakman koji je beskrajno duhovit cak i kada govori o ozbiljnim temama, mudro provlačeći pouke i poruke o celokupnom drustvu. Malo je reci da sam fascinirana njegovim jednostavnim knjizevnim jezikom,tako pitko za citanje a ipak toliko duboko za razumevanje. Topla preporuka svima. Posle ove knjige necete ostati isti. A iskreno se nadam da cete posle nje postati jos bolji ljudi,hrabriji i empaticniji.