novo
mauzolej nesavršenstva (unicorn)

MAUZOLEJ NESAVRŠENSTVA (UNICORN)

Slavko Krunić
Slike Slavka Krunića, tekst Bila Gulda, 145 kolor reprodukcija

Monografija Mauzolej nesavršenstva, zbirka je vrlo slikovitih i satiričnih portreta, rad slikara Slavka Krunića. Junaci Krunićevih portreta, odupiru se svakoj mogućnosti da budu razdvojeni od posmatrača, ali, takođe i da naprave razliku između sebe i umetničkog dela. Stoga, ne čudi što ova knjiga stvara posebnu vrstu prisnosti. Mi, posmatrači, osećamo se kao drugovi portretisanih likova, još bolje, kao njihovi životni saputnici na jednom izmišljenom, bolje rečeno, pažljivo zamišljenom putu.

Do komike istančana maštovitost junaka, često i izrazita melanholičnost, omogućavaju nam da ne budemo ni jednog časa sigurni kako nismo zaista i čuli te životne priče. Premda ih posmatramo u njihovoj nepokretnosti. Jer je i ona, isto tako, samo jedna od mogućnosti.

Nadahnut Krunićevim slikama, Bil Guld napisao je biografiju imaginarnog svedoka Mauzoleja nesavršenstva. Iz te simbioze nastala je i neobična kombinacija različitih likovnih izraza oblikovanih kroz vežbu o nesavršenstvu.

Slavko Krunić srpski je slikar i ilustrator, rođen u Beogradu.

Za svoja umetnička dela dobio je važne nagrade.

Kao najveće priznanja pak doživljava ilustracije koje je napravio za omote objavljenih albuma svojih omiljenih bendova.

Bil Guld je američki muzičar i producent. Svetskoj javnosti poznat je kao basista benda Faith No More.

Unicorn Publishing Group LLP je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća sa sedištem u Londonu i Čikagu, specijalizovana za knjige iz oblasti vizuelnih umetnosti i istorije kulture.

Knjiga Mauzoleja nesavršenstva je svoju premijeru imala 16. oktobra 2019. na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Pošalji