dozvola za bicikl

DOZVOLA ZA BICIKL

Jovica Aćin
"Dozvola za bicikl" je intrigantan roman autora Jovice Aćina koji se duboko povezuje sa delom i misterijama Franca Kafke. Aćin, u ovom višedecenijskom kreativnom istraživanju, istražuje Kafkine rukopisne ostavštine, razgovore, prozne fragmente, pa čak i crteže i kratke priče, postavljajući pitanje o njihovom poreklu i bujici iz koje proizilaze. Ova knjiga otkriva tajne iza obilja Kafkinih posthumnih spisa, otkrivajući nove i mračne tajne. "Dozvola za bicikl" je roman o čitanju i pisanju, ali i o krađama, nameštenim samoubistvima, udvajanjima likova i mnoštvu drugih zagonetnih događaja. Kroz lično iskustvo lika po imenu Bicikl, autor evocira prisustvo kafkijanske mračne materije u duhu i životu nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije. Roman donosi i elemente enigme i zapleta, dok autoru prete ozbiljne posledice zbog ovog neobičnog dela. "Dozvola za bicikl" je mozaični roman ispisivan decenijama u fragmentima, koji otkriva duboku povezanost autora sa delom Franca Kafke.

Dozvola za bicikl je delo Aćinovog višedecenijskog kreativnog druženja s Francom Kafkom.
Uvek sam se pitao otkuda toliko Kafkine rukopisne ostavštine, te razgovori, te prozni fragmenti, pa nekakvi crteži i cele kratke priče, odakle ta bujica izvire, i svake godine sve više i više navire ispod gore zvane Jovica Aćin.

Teško je bilo ne posumnjati u njihovog priređivača.
Posle ovog romana – znam. Ispod tajne o bogatstvu i obilju Kafkinih posthumnih spisa iskrsavaju nove, još crnje tajne. One neće čitaocima promaći. Ovo je roman o čitanju i pisanju, ali i o krađama, podmetanjima, nameštenim samoubistvima, udvajanjima likova, roman koji nam, iz ličnog ugla i iskustva izvesnog Bicikla, evocira ogromnu meru prisustva kafkijanske mračne materije u duhu i životu nekadašnje Jugoslavije, ali i sadašnje Srbije.Zbog ovog enigmatičnog romana, njegovom piscu, koga nikako da prođe zviždanje, preti otvaranje procesa.Kriv ili nevin, maštoglav ili samo sluđen, nema veze, sledi mu kazna. A kazna za mene je što sam došao do kraja romana, jer nisam želeo da roman ikad završi.Gojko TešićUz knjige eseja, Jovica Aćin autor je nekoliko zbirki priča i tri romana. Dozvola za bicikl je njegov mozaični roman, koji on naziva „roman sa Kafkom“, ispisivan decenijama u fragmentima.

Pošalji