judita

JUDITA

Lorens Darel
Judita" je uzbudljiv roman o strasti i politici koji će vam oduzeti dah, napisan rukom majstora romanesknog pisanja dvadesetog veka, Lorensa Darela. Radnja romana smeštena je u samom žarištu Palestine četrdesetih godina prošlog stoleća, tačno uoči povlačenja Britanaca iz Palestine 1948. godine, ključnog trenutka koji označava rođenje novog Izraela. Darel nam predstavlja junakinju Juditu Rot, koja beži iz nemačkog koncentracionog logora, samo da bi se našla u novoj neprilici čiji su ulozi visoki kako za nju, tako i za njen narod

Originalno napisan kao scenario za film iz 1966. godine, sa Sofijom Loren u glavnoj ulozi, ovaj do sada neobjavljeni roman Lorensa Darela pruža uzbudljiv prikaz mesta i vremena kada se drevna istorija sudarila sa krhkim bedemima savremenog sveta. "Judita" istražuje neizvesnost kursa istorije u vreme kada su neprijatelji Izraela smišljali planove kako da novu državu uguše već na samom početku. Ovaj roman ne samo da nudi uvid u političke previranja toga doba već istovremeno otkriva strastvenu priču o hrabroj ženi suočenoj sa sudbinom i izazovima.

Lorens Darel, neprevaziđeni majstor engleske i evropske književnosti, ostavlja svoj neizbrisiv pečat na ovom delu koje je više od puke proze - to je putovanje kroz vreme i prostor koje će vas zadržati u napetosti do poslednje stranice.

Pošalji