mala škola osećanja za roditelje

MALA ŠKOLA OSEĆANJA ZA RODITELJE

Vivijan Ditmar
„Mala škola osećanja“, autorke Vivijan Ditmar, ukratko objašnjava zašto osećanja uopšte postoje, zašto deca imaju tako mnogo intenzivnih osećanja, šta je deci potrebno da bi dobro razvila svoje emocionalne i društvene sposobnosti, kako da postupamo sa sopstvenim osećanjima da bi ona naš odnos sa decom obogatila, a ne ometala. Vivijan Ditmar je priznati stručnjak iz oblasti emocionalne inteligencije i osnivač fondacije Budi promena, koja se zalaže za kulturne promene. Kroz svoje knjige, predavanja i seminare, već dve decenije je posvećena holističkom razvoju ljudi, društva, ekonomije i svesti.

Kako deca razvijaju emocionalne i društvene sposobnosti
Kod većine roditelja intenzitet osećanja njihove dece ? i intenzitet njihovih sopstvenih osećanja – prevazilazi njihove mogućnosti. Zbog nedovoljnog razumevanja za pravu funkciju osećanja, teško im je da prate decu dok razvijaju svoje emocionalne i društvene sposobnosti.

Mala škola osećanja ukratko objašnjava:
Zašto osećanja uopšte postoje?
Zašto deca imaju tako mnogo intenzivnih osećanja?
Šta je deci potrebno da bi dobro razvila svoje emocionalne i društvene sposobnosti?
Kako da postupamo sa sopstvenim osećanjima da bi ona naš odnos sa decom obogatila, a ne ometala?

Pre svega, ne smemo da se plašimo osećanja i ona ne smeju kod nas da izazivaju frustraciju. Naša osećanja nam omogućava da budemo roditelji kakvi su našoj deci potrebni. Kada shvatimo kako da se dovoljno dobro pobrinemo za sopstvene potrebe, a da pritom ne zanemarimo detetove i obrnuto, nov zajednički život postaje moguć. Vaspitanje se pretvara u zajedničko odrastanje i ravnopravan odnos. A kroz taj odnos možemo zajedno sa svojom decom da steknemo ispunjavajuća iskustva i da u potpunosti iskusimo avanturu ljudske egzistencije.

Pošalji