majke i kamiondžije

MAJKE I KAMIONDŽIJE

Ivana Dobrakovova
Knjigu Majke i kamiondžije čini pet novela napisanih prepoznatljivim stilom poznate slovačke književnice Ivane Dobrakovove. Ona opisuje težinu savremenog života koji stvara stres i depresiju, a sa kojim se njenih pet junakinja dnevno bori. Autorka je obuhvatila sve segmente te borbe, od usamljenosti, braka, roditeljstva, seksualnosti, predrasuda i specifičnog odnosa majke i ćerke.

U knjizi Majke i kamiondžije, sačinjenoj od pet novela, ispripovedanih u prepoznatljivim dugim rečenicama koje ponekad sadrže snagu romana – poznata slovačka književnica Ivana Dobrakovova pokazuje koliko su duboke pukotine savremenog života, oličene u depresiji i stresu, a kakve sporedne izlaze istovremeno nudi svet da bi čoveka spasao od potonuća. Mogu li nas izvući popularni saveti za uređenje kuće i slaganje garderobe, tipa ne mučiti više čarape, ne rolati ih u klupko, pustiti da dišu.

Ovde se veliko spremanje pravi makazama! Misli pet junakinja jure na sve strane. Pred kolapsom, pod stresom, u prašumi toka svesti, bore se da prokrče put, da podvuku crtu, saopšte istinu o sopstvenom životu, otkriju zamagljene delove sopstvene ličnosti i do krajnjih granica oslobode telo.

Prateći ih u korak po pločniku, pravimo krug oko najvažnijih tema. Seksualnost, usamljenost, brak, roditeljstvo, prerasude, dubinsko razmatranje odnosa majke i ćerke.

Naizgled lutamo gradom, a zapravo smo neprekidno pred vratima dečje sobe.

Ivana Dobrakovova sme da otvori vrata!

– Mića Vujičić
 

Pošalji