madam bovari

MADAM BOVARI

Gistav Flober
Madam Bovari je jedan od najupečatljivijih ženskih likova u svetskoj književnosti. Flober je polovinom XIX veka stvorio nesrećnu heroinu, žrtvu jedne epohe koja je želela više nego što je smela.

Posle dve godine putovanja po Istoku, Flober se vraća u Kroase, na obali Sene, zatvara se u kuću i od 1851. do 1856. piše svoj prvi roman Madam Bovari. Ema Bovari najupečatljiviji je ženski lik u svetskoj književnosti, i s njom može da se meri samo Ana Karenjina, koju je Tolstoj stvorio nakon što je pročitao Floberov roman. Emina tragedija leži u raskoraku iluzije i stvarnosti, ponoru koji se pruža između želja i njihovog ispunjenja, a ona kao lik pokazuje prve znake otuđenja od života, što će postati sindrom tek u industrijalizovanim društvima XX veka. Ema je simbol nemoćne čežnje ka visinama, neostvarivih ambicija, težnje da se pobegne od svakodnevice.

Šta čitaju Parižanke?

14.07.2019.

Francuskinje slove za žene od stila, a Parižanke su njegove kraljice. One znaju da stil nije samo puko biranje odeće i parfema nego i ono što dolazi iznutra. Velika Koko Šanel je govorila: „Brinući se o lepoti, treba početi od srca i duše. U suprotnom nikakva kozmetika ne pomaže.“ Detaljnije

Pošalji