lovac u žitu mp

LOVAC U ŽITU - MP

Džerom Dejvid Selindžer
Lovac u žitu Dž. D. Selindžera je kultna knjiga jedne generacije koja i dalje ne gubi na aktuelnosti. Mladi junak u svojim beskrajnim šetnjama Njujorkom promišlja moral, odrastanje i život. Lovac u žitu je kritika i glas posleratne Amerike.

Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo, koje je izrazilo egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu njegovog junaka, Holdena Kolfilda, koji je ubrzo postao mitska ličnost, alter-ego za mnoge generacije izgubljenih tinejdžera u Americi i širom sveta, tako da je značaj samog romana daleko prevazišao granice književnosti.
Lovac u žitu" je zaista najčitaniji roman na planeti, koji je kulturnom nasleđu čovečanstva podario jednog sasvim drugačijeg junaka - mladog lutalicu i uličnog filozofa Holdena Kolfilda.

Da li cenzura čini knjige popularnijim?

16.06.2023.

Zamislite samo koliko je jako zakolutao očima Vilijam Senki, rektor Koledža Sv. Albana u španskom Valjadolidu, kada mu je sredinom 17. veka bilo povereno da pročita devetsto stranica opsežan tom sabranih dela Vilijama Šekspira i odluči da li je knjiga dostojna da se nađe na policama te katoličke obrazovne institucije. Jezuitski seminar u Valjadolidu, poznat i pod imenom Engleski koledž, bio je u to vreme zadužen za edukaciju misionara posvećenih vraćanju Engleske u okrilje Katoličke crkve. Detaljnije

Tajanstveni Selindžer

16.02.2020.

Selindžer je najtajanstveniji autor koji sa sobom nosi status pisca jedne knjige (Lovac u raži). Svoje poslednje delo objavio je 1965. godine, a nakon intervjua koji je dao pre trideset godina, oglašavao se samo onda kada bi ga na to primorale lažne vesti o njegovoj smrti što je u njemu samo povećavalo gađenje prema svakoj vrsti publiciteta i želju da se što bolje sakrije od javnosti. Detaljnije

Pošalji