loša nauka
rasprodato

LOŠA NAUKA

Ben Goldejkr
Loša nauka Bena Goldejkera je priručnik protiv prevara i zabluda sa kojima su ljudi sve češće izloženi putem medija. Medicina i farmacija često su upletene u neetičke malverzacije, a Goldejker nam daje smernice kako da ovo prepoznamo i sačuvamo se.
Podelite:

"Loša nauka", autor Ben Goldejker (naslov originala: Bad Science / Ben Goldacre)
Pišući godinama kolumnu za britanski The Guardian, Ben Goldejker je temeljno i sistematično predstavio spregu nauke, zdravstva i medija, koja nije uvek i na dobrobit građana. U vremenu koje je obeleženo pandemijama zaraznih bolesti, u kome se panika u javnosti koristi za povećanje profita velikih farmaceutskih kuća, u kome često možemo da čujemo oprečne informacije od stručnjaka, običan čovek traži putokaz koji bi mu pomogao da se snađe u hiperprodukciji informacija koje je teško protumačiti. "Loša nauka" pokazuje da često ne morate biti ekspert da biste prepoznali besmislice i intelektualne prevare. Naoružan elementarnim znanjima o tome kako proveriti da li je neki podatak verodostojan, kakva je metodologija medicinskih istraživanja, kako se ispituje delotvornost nekog leka, šta su to dvostruki slepi testovi, šta je nasumičnost, šta govori jezik statistike... čitalac postaje svestan da se iza komplikovanih rečenica ponekad kriju jednostavne istine ili – neistine.
"Loša nauka" je napisana da izoštri vaša čula o svetu medicine, nauke a pogotovu pseudonauke ogrnute plaštom učenosti. Upravo je to svrstava u obavezno štivo za sve koji drže do racionalnog pristupa životu. Ben Goldejker je napisao knjigu koja je pravi antibiotik širokog spektra za sve one koji u svom javnom nastupu zloupotrebljavaju nauku i iskrivljeno iznose činjenice. U Lošoj nauci se razotkrivaju farmaceutske kompanije, nadrilekari, nutricionisti, zlonamerni statističari, mediji koji izazivaju paniku pogrešno tumačeći medicinska saznanja, istraživači koji objavljuju tobožnje naučne članke o nepostojećim eksperimentima i mnogi drugi.

Pošalji