long play fotomonografija muzičara sa ex yu prostora

LONG PLAY - FOTOMONOGRAFIJA MUZIČARA SA EX-YU PROSTORA

Blagoja Borislav Pešić
LONG PLAY Blagoja Borislava Pešića je poslastica za sve ljubitelje muzike ex YU scene. Monografija obuhvata period od pola veka i pored biografija nudi i anegdote iz života slavnih muzičara koji su obeležili scenu bivše Jugoslavije.
Podelite:

Long play je knjiga fotomonografija ex yu muzičara sa biografskim tekstom i pratećom anegdotom o svakom muzičaru. Prikazuje period od 50 godina (1950-2000.godine), pa otuda u naslovu “zabeleške u vremenu”.

Muzičari u knjizi poređani su abecednim redom (nema podele na bendove ili države), a sve u cilju naglašavanja zajedničkog kulturnog prostora delovanja kroz sve ove godine koje su iza nas. Autor nam kroz knjigu daje neku vrstu nade da tako može ostati zauvek, bez obzira na različitosti i granice koje uporno pokušavaju da nas rastave.

Knjigom su obuhvaćeni pretežno rock muzičari, ali i nekoliko važnih iz POP, blues i jazz scene. Tu su i veterani zabavne ili evergreen muzike poput: Đorđa Marjanovića, Lole Novaković, Zafira Hadžimanova, Lea Martina, Arsena Dedića, Gabi Novak, Džimija Stanića, Radeta Šerbedžije, Tomaza Domicelja, Nece Falk i dr.. Sve u svemu, njih 333 VELIKIH nas posmatra sa ovih stranica!

Ovo je verovatno jedinstven poduhvat u svetskim okvirima, a sigurno jedini na prostoru bivše Jugoslavije. Tome svedoči broj zabeleženih muzičara utkanih u 400 stranica ekskluzivnog izdanja upakovanog u kutiju veličine LP ploče. Autor je punih 6,5 godina radio na portretisanju istih!

Svaka knjiga ima svoju priču, a ova je posebna po mnogo čemu:

  • muzičari su poređani po abecednom redu kako bi se sugerisalo muzičko spajanje regiona i izbegla favorizacija bilo koga
  • njih 333 VELIKIH posmatra sa ovih stranica
  • ovaj broj nije slučajan, jer se long play ploča, vinil, okreće na 33,3 okretaja u minuti
  • knjiga je upakovana u kutiju veličinte LP ploče, pa se savršeno uklapa u kolekcionarske police sa pločama
  • svako je posebno portretisan tako da nema muzičkih grupa.
  • knjiga broji 1332 fotografije jer je svaki muzičar predstavljen sa po 4 portreta
  • portreti su isključivo studijski, u istim uslovima na crnoj pozadini kako bi na kraju izgledalo kao da su rađeni u istom prostoru i u jednom danu.
  • svi su sedeli na istoj crnoj barskoj stolici koja putuje sa autorom sve vreme preko granica…

 

NAPOMENA: TROŠKOVI SLANJA OVE KNJIGE U INOSTRANSTVOIZNOSE 4800 DIN.

Dobar dan, ja sam Blagoja... LONG PLAY (1950-2000.)

19.12.2019.

Ova knjiga nastala je na razigranom i nemirnom vetru moje ljubavi prema muzici. Knjiga je neka vrsta romantično nostalgičnog putovanja kroz prošlost muzike regiona. Detaljnije

Pošalji