logopedove pesmice za pravilan izgovor

LOGOPEDOVE PESMICE ZA PRAVILAN IZGOVOR

Dragana Dženopoljac, Danijela Rodić
Putovanje sa Logopraktikom kroz razvoj dečjeg govora i jezika se nastavlja.Posle ''Logopedovih pesmica za progovaranje'' i ''Logopedovih pitalica za pričalice'', koje su Vas vodile kroz svet progovaranja, učenja reči i razumevanja govora, stigla je nova knjiga ''Logopedove pesmice za pravilan izgovor''.

Putovanje sa Logopraktikom kroz razvoj dečjeg govora i jezika se nastavlja.

Posle ''Logopedovih pesmica za progovaranje'' i ''Logopedovih pitalica za pričalice'', koje su Vas vodile kroz svet progovaranja, učenja reči i razumevanja govora, stigla je nova knjiga ''Logopedove pesmice za pravilan izgovor''.

Napisana je dečjim jezikom, sadržaj i ilustracije su adresirani detetu i potpuno prilagođeni njegovom načinu učenja i usavršavanja govorne veštine. Ova knjiga Vas vodi i traži da joj se prepustite u zajedničkoj igri, posebnoj i veoma važnoj za razvoj govora i jezika svakog deteta, jezičkoj igri.
Knjiga je istovremeno jednostavna i kompleksna.
Jednostavna je zato što sadrži mnoštvo pesmica koje su grupisane prema glasovima koji preovlađuju u njima.
Slušanjem i ponavljanjem određenog glasa u rečima, stihovima, rimi i na različitim pozicijama, osvešćuju se postojanje glasa unutar reči i akustičke karakteristike glasa, uvežbava se i stabilizuje pravilan izgovor. Ne preskačite niti jedan deo knjige, čak i ako Vaše dete pravilno izgovara određeni glas ili grupu glasova. S razlogom. Ponavljanjem, dete upoznaje strukturu reči, uviđa pojedinačne glasove i njihov redosled, uči nove reči i rečenične konstrukcije, što daje dobrog čitača u budućnosti.
Svako druženje sa knjigom započnite vežbama govornih organa, zajedno pred ogledalom, podstičući tako bolju pokretljivost i razvijajući koordinaciju pokreta, naročito jezika, koji je i najvažniji organ za izgovor glasova.
Knjiga je jednostavna i zbog načina na koji se objašnjava kako se izgovara svaki pojedinačni glas srpskog jezika, osim samoglasnika. Uputstva su kratka, postupna, razumljiva detetu i potkrepljena ilustracijom i simbolima kao putokazima za pravilan izgovor.
Ilustracije su delo Viktorije Kresanko koja je i ovaj put naše ideje uspešno pretvorila u prelepe i praktične slike.
Pesmice su raznovrsne po formi, sadržaju i težini za izgovor. U njima su, kroz ritam i rimu, opisani pojmovi i događaji iz neposrednog detetovog okruženja i iz mašte, s ciljem da dete upozna sebe i svet oko sebe, usavrši pravilan izgovor i unapredi slušnu pažnju, govorno pamćenje i izražavanje.

S druge strane, knjiga je istovremeno i kompleksna.
Ona predstavlja malu logopedsku enciklopediju za decu, stručno i metodološki protkanu. U njoj se nalazi nekoliko decenija praktičnog iskustva u radu sa decom, nas autora-logopeda, koje smo pretočile u jednostavne, primenjive, deci bliske, interesantne i razumljive sadržaje za podsticanje razvoja govora i jezika.
Ovo je naš način, ideja i imperativ da upoznamo i uputimo roditelje i sve ostale koji se bave decom, kako da blagovremeno i kroz igru pomognu detetu da savlada pravilan izgovor glasova maternjeg jezika.
Imajući u vidu različitost i individualnost u govorno-jezičkom razvoju svakog deteta ponaosob, knjigu preporučujemo za uzrast 3+ godina, bilo da se radi o stimulaciji ili korekciji koja za cilj ima pravilan izgovor glasova.
''Logopedove pesmice za pravilan izgovor'' su adekvatno i praktično štivo za grupni rad, takođe, kako za decu u vrtiću tako i za đake u školi. Čitanje i prepisivanje pesmica u kojima se ista slova ponavljaju način je da se slova lakše prepoznaju, zapamte i tačno pročitaju i napišu.
Konjiga ''Logopedove pesmice za pravilan izgovor'' je originalno autorsko delo. Nadamo se da će postati i neizostavni deo svake dečje kućne biblioteke.

Zašto uz pesmice dete brže progovori?

10.11.2021.

Logopedove pesmice za progovaranje, zbirka je pesmica za uzrast od 0-3 godine, namenjena mamama, tatama, bakama i dekama kao pomoć u njihovoj zajedničkoj aktivnosti i naporima da nauče dete da govori. Detaljnije

Naučite svoje dete da piše - nove strategije za nastavnike i roditelje

14.09.2021.

Mnogi roditelji su verovatno čuli decu kako kažu: "Ne znam šta da napišem" Podučavanje dece strategijama pisanja direktno se bavi ovim problemom. Kako pomoći detetu i podstaći njegovu kreativnost na najjednostavniji mogući način? Detaljnije

Pošalji