ljudska posla

LJUDSKA POSLA

Karin Tuil
Svedoci smo vremena u kom su imidž u javnosti i privid sreće i uspeha na društvenim mrežama od izuzetnog značaja. Svesni smo da se zbog jednog pogrešnog postupka društveni ugled može u trenu urušiti. Takođe, živimo u vremenu u kom su žene osnažene i ne libe se da progovore o nasilju koje su doživele. U takvom vremenu teško je biti nepristrasan. Karin Tuil je u tome uspela – Ljudska posla su knjiga koja je ogolila fragilnost i neiskrenost društvenih konstrukcija koje svi gradimo, i koja, upravo zbog svoje nepristrasnosti, testira nepokolebljivost naših načela.

Karin Tuil je stvorila autentične likove, ni dobre ni loše, prosto ljudske, navodeći nas da osećamo empatiju prema svakom od njih, čak i onda kada bi trebalo da ih mrzimo ili preziremo. Ljudska posla su roman o privilegijama i zloupotrebi moći, o uticaju društvenih mreža na svačiji život, o crvenoj liniji (ne)pristanka na seksualni odnos, roman koji stavlja čitaoce na porotničku klupu i demontira bezosećajnost pravosudnog sistema.

Farelovi su moćan par. Žan je slavni francuski politički novinar, a njegova supruga poznata je po svom feminističkom angažmanu. Njihov sin studira na prestižnom američkom univerzitetu i svet mu je pod nogama. Čini se da im sve ide od ruke. Ali jedna optužba za silovanje uzdrmaće tu savršenu društvenu konstrukciju.

Siva zona seksualnih odnosa i različite percepcije istog događaja nalaze se u srcu ovog romana. U njemu Karin Tuil demontira bezosećajan pravosudni sistem, zadirući u neke od najvažnijih tema današnjice: seks i pristanak, ženstvenost i muževnost, zloupotrebu moći i javni linč, život pod lupom medija i uticaj društvenih mreža. Ljudska posla su upečatljiv, intrigantan i inteligentan roman koji će snažno uzdrmati svaku čitateljku i svakog čitaoca.

Put oko sveta sa knjigom: Francuska

27.05.2021.

Posle Norveške i Japana, inspirisani romanom Ljudska posla, vodimo vas u Francusku! Za vas smo ovog puta izdvojili nekoliko dela savremene francuske književnosti koja možete da čitate ako želite da se u mislima transportujete u ovu prelepu zemlju. Detaljnije

Pošalji