ljubavne avanture kraljice drage i nesrećna sudbina kralja aleksandra

LJUBAVNE AVANTURE KRALJICE DRAGE ...I NESREĆNA SUDBINA KRALJA ALEKSANDRA

Branko Mišković
Roman Ljubavne avanture kraljice Drage je napisan prema beleškama nepoznatog službenog lica sa dvora. Jedino što se o njegovom autoru zna jeste da je bio veoma blizak kraljevskom paru. Prvi put je objavljen na švedskom, a ovo je prvo srpsko izdanje. Čitaoci će moći da se upoznaju sa mnogim detaljima života kraljice Drage, ali i o o zaveri o ubistvu kraljeskog para.

Roman koji je pred čitaocima napisan je prema beleškama jednog službenog lica sa dvora. Ova osoba, voema bliska kraljevskom paru, do danas je ostala nepoznata. Delo je prvobitno objavljeno na švedskom, i to već 1903. i 1904. godine kada je objavljivano u nastavcima, u 43 sveske po 24 strane. Doživelo je više izdanja, a teći put je štampano 1911. godine. Ovo je prvi prevod na srpski jezik.

Čitaoca očekuju mnoga iznenađenja i opisi gotovo neverovatnih događaja. Ovaj istorijski roman baziran je umnogome na istinitom događaju o zaveri i ubistvu kralja Aleksandra i kraljice Drage, maja meseca 1903. godine, gde su pojedina imena ličnosti naznačena pravim imenom, dok su neka izmenjena. Atentat kraljevskog para nije glavna tema romana, već je to čitav koloplet ljubavi i mržnje, uverljiv, živopisan opis kraljičinog karaktera, te njena borba za budućeg naslednika krune.

Saznajemo u knjizi iz prve ruke o najintimnijim brigama i željama jedne žene koja se našla na prestolu Srbije s početka XX veka. O nemogućnosti da se ostvari kao majka, o večitoj čežnji za ljubavlju i toplinom, o upornosti, nežnosti i grubosti kojima se služila radi dostizanja željenih ciljeva.

Autor je i pored svih pokušaja da ga otkrijemo ostao nepoznat. Ko god bio, verujemo da bi bio zadovoljan što njegovo delo nakon više od jednog veka ponovo dolazi u ruke čitalaca. Stoga, ako ste spremni da uživate u romanu u kome istorija tiho progovara kroz avanturu ili roman u kome je avantura zaodenuta plaštom istorije, čitajte Ljubavne avanture kraljice Drage. Nećete se pokajati.
 

Pošalji