novo
ljubav biseri srpske ljubavne poezije i proze

LJUBAV – BISERI SRPSKE LJUBAVNE POEZIJE I PROZE

Fernando Aramburu
U knjizi LJUBAV – biseri srpske poezije i proze sakupljene su pesme i priče poznatih, ali i onih anonimnih narodnih pesnika, od kojih neke veličaju ovo osećanje, dok druge podsećaju na njene teže strane. Ipak, sve one u sebi nose veliko stilsko bogatstvo i duh vremena u kome su nastale.

Andrić, Dučić, Rakić, Kostić, Dis, Miljković, Kapor, Ršumović, Antić, Radović...

Ti jedina moja jesi,
Ti mi tuge vedriš noć,
Mutnog oka pogled bistriš,
Bolnoj duši daješ moć.


Kao što se ne može o ljubavi sve reći, tako se u jednoj knjizi ne može sakupiti sve što je napisano o njoj. Otuda je ovo tek jedna niska bisera pozajmljenih od neimenovanih narodnih pevača do velikih imena, od Branka Radičevića do Ljubivoja Ršumovića, od Laze Lazarevića do Gorana Petrovića, od Drage Dejanović do Ivane Dimić. Od romantičnih izliva ljubavi do misaonih uzleta, od ljubavnih tajni do preljube, od tragične ljubavi do dela začinjenih humorom, pesme i priče domaćih autora svedoče o tematskom i stilskom bogatstvu, koje donosi i slike svog vremena i osećanja koja su u srcu našeg života.

U ovaj izbor utkana je i nada da će čitaoca voditi do novog promišljanja o ljubavi i o srpskoj književnosti, kao i da će još više razviti ljubav prema čitanju.
 

Pošalji