ljeta s marijom

LJETA S MARIJOM

Olja Savičević Ivančević
Knjiga Ljeta s Marijom, Olje Savičević Ivanević, je mozaik sastavljen od epizoda iz života pet generacija žena jedne porodice koje nose ime Marija, posveta je nezapisanom i zanemarivanom ženskom iskustvu i ženskim pričama koje se kao savremeni mitovi ili uputstva za život došaptavaju i prenose sa ženskog kolena na koleno.

U dalmatinskom gradiću, u staroj kamenoj kući, stotinu godina sećanja prenose žene koje sve nose ime Marija. U nizu epizoda, pre svega leti, prepričavaju se intimni događaji koji nisu ni spektakularni ni revolucionarni iako je u pozadini uvek ili neki rat, ili društvene okolnosti koje snažno određuju privatni život. Gde su bile, šta su radile, o čemu su mislile u svojim kuhinjama i sobama naše pretkinje, kako su odrastale i preživljavale nezamislive tragedije i kako su se radovale i ljubile – sve te priče se kao savremeni mitovi ili uputstva za život došaptavaju i prenose sa ženskog kolena na koleno.

U moćnom romanu o svim Marijama Dalmacije, Mediterana i Balkana, Olja Savičević Ivančević ispisala je suptilnu posvetu sistematski zanemarivanom i nezapisanom ženskom iskustvu i višestrukosti ženskog identiteta. Ljeta s Marijom nezaboravno je štivo i rodoslovno stablo svih familija naših krajeva, ono stablo koje živi i opstaje u svakom vremenu i nevremenu.

Akcija, akcija!

18.01.2023.

Od danas samo akcijamo! Detaljnije

Ljeta s Marijom- za ulepšavanje januara

10.01.2023.

Izdavačka kuća Booka, ne prestaje da nam ulepšava čitalačke dane. Ne znamo za vas, ali nama je jedna ovakva knjiga baš bila potrebna da preguramo najduži mesec u godini. Uživajte! Detaljnije

Pošalji