linkoln u bardu

LINKOLN U BARDU

Džordž Sonders
Bardo je prelazna oblast – između ovog i onog sveta i baš, tamo, ako je verovati Džordžu Sandersu i njegovom romanu LINKOLN U BARDU, nalazi se duša Vilija Linkolna, prerano preminulog sina američkog predsednika Abrahama Linkolna. Neobično građen, tek na mrvici istine, LINKOLN U BARDU, priča priču o velikoj ljubavi i velikom bolu.

Džorž Sonders je uspeo da pomeri granice književnosti i da napiše najneobičniju i najoriginalniju knjigu, ni nalik nečemu što ste do sada čitali. On razvija nezaboravnu priču o porodičnoj ljubavi i gubitku na osnovu klice istorijske istine da je američki predsednik Abraham Linkoln, nakon smrti sina, obilazio njegovu grobnicu da bi držao u naručju njegovo telo. Dečak Vili Linkoln je zarobljen u prelaznoj oblasti (bardo) gde se duhovi druže i prepiru, dok se u njegovoj duši odvija velika borba.

Džordž Sanders, LINKOLN U BARDU

06.08.2019.

U Sandersovom romanu, nagrađenom Bukerovom nagradom 2017, dokumentarni fragmenti i epistolarna proza sklapaju se, uporedo sa autorovom fantazijom, u savršeni pripovedački mozaik. Prepiske i zapisi živih uz monologe (dijaloge?) duhova zidaju nerazrušivu tvrđavu oko ovog romana (grobljanski spomenici najpouzdanije su utvrde). Detaljnije

Pošalji