levijeva tkaonica svile

LEVIJEVA TKAONICA SVILE

Miljenko Jergović

Sedeći tako u čekaonici aerodromske zgrade ili u kupeu voza, vozeći se autoputem ili sporednim putevima koji završavaju na planinskim vrhovima, pomno slušajući i još pomnije promatrajući, Miljenko Jergović pamti i na papir prenosi, u najrazličitijim formama, svoje misli i zapažanja. Svejedno je li reč o pesmi, kratkoj priči, dnevničkom zapisu ili tek crtici, nevažno je li melanholičan ili opor, je li naizgled grub poput tvida ili nežan poput najfinije svile, Jergović uvek rukom majstora tka tekst u najneverovatnijim uzorcima.

Levijeva tkaonica svile je čudesna knjiga u kojoj se otvaraju i stvarni i magični prostori, na čijim se stranicama susreću ljudi, mesta i sudbine, knjiga koja neverovatnom lakoćom pokazuje otkuda sve dolaze priče i pesme, knjiga koja čitaocu govori da stalno drži oči otvorene, a uši načuljene kako bi osetio svu lepotu i tajanstvenost sveta u kojem se nalazi.

Miljenko Jergović, LEVIJEVA TKAONICA SVILE

27.07.2019.

Šta nam zapravo nudi ova knjiga? Sve ono što jednom piscu može pasti na pamet. Od skica za neke buduće duže prozne celine, crtica zapisanih kako bi se prekratilo vreme u čekanju voza ili aviona, sličice gradova i predela u koje se istog trenutka selimo dok čitamo o njima. Ubojiti dnevnički zapisi u kojima je u dva reda iseđeno toliko emocija da na trenutak morate da odložite knjigu, pesme koje vas zamrznu i ne puštaju da ih se oslobodite dok ne savladate ono što ste pročitali. Detaljnije

Pošalji