leni

LENI

Maks Porter
Podelite:
Nakon prvenca Tuga je pernato stvorenje, koji je osvojio čitaoce širom sveta, iz Porterovog pera stiže novo, podjednako uzbudljivo delo. Glavni junak ovog neobičnog romana, dečak Leni, odrasta u tipičnom engleskom selu, nedaleko od Londona, s kućama od crvene cigle, crkvom, grobljem i lokalnom folklornom legendom zvanom Mrtvi Čika Potajničak, koji, dok leži pod zemljom i čupka korenje iznutra, osluškuje svakodnevne razgovore meštana, uključujući i njegovog miljenika Lenija, čiji glas čujemo i kroz perspektivu njegovih roditelja, ali i lokalnog slikara Pita, koji se sprijateljuje sa dečakom.

Porter vešto uspeva da sjedini glasove pojedinačnih junaka u snažnu i neobičnu kompoziciju; prepliće prošlost i sadašnjost, mit i realizam, tako ostavljajući „porterovski“ pečat kroz poigravanje sa proznom, dramskom i poetskom formom. Ovo delo idealno je za sve one koji traže nešto „drugačije“ u književnosti i koji se ne plaše da kroče u naizgled zamršen svet Porterovih junaka, da se suoče s njim i da ga zavole.

Roman se našao u širem izboru za Bukera i u užem izboru za Nagradu „Gordon Burn“.

***

U svom smelom drugom romanu Porter kombinuje pastoralu, satiru i bajku u čarobnu priču o dečaku koji nestaje iz idiličnog britanskog sela... Ovo je mračno i uzbudljivo iskopavanje lokalnih legendi.

– Publishers Weekly

Porter je čarobnjak s rečima. Elegantno misteriozna, priča u stilu M. R. Džejmsa ili čak Henrija Džejmsa, dostojan je povratak ovog eminentnog pisca na književnu scenu.

– Kirkus Reviews

Očaravajuća knjiga, pravi trijumf umetničke vizije.

– Financial Times

Maks Porter je čisto zlato... Prepustite se njegovom pripovedanju i ljubavi prema jeziku. Bićete u dobrim rukama.

– The Times

Čarobna, nežna, zabavna, bajka... Snažna, hrabra, ubedljivo napisana. Ovo je najuspešniji lament nad našom izgubljenom nevinošću koji sam pročitao.

– The Tablet
Pošalji