lekcije iz hemije

LEKCIJE IZ HEMIJE

Boni Garmus
Radnja smeštena u Ameriku šezdesetih godina prošlog veka. Periča o izuzetnoj naučnici, koja je kuvala u TV emisijama, brižnoj samohranoj majici i ženi koja nije htela da se ukalpa u ondašnje norme. Knjiga je svojevrsni podsetnik koliko smo daleko stigli i šta sve još treba uzdignuti na sledeći nivo.

Roman koji je izazvao književnu buru i pre nago što se pojavio u knjižarama.
U Americi smo šezdesetih godina prošlog veka.
Elizabet Zot radi na televiziji – što nije odlika pristojne žene.
U svojim prilozima uči gledateljke širom zemlje kako da spremaju hranljive obroke – što je koliko-toliko prihvatljivo žensko zanimanje.
Osim toga Elizabet je briljantna naučnica – tako nešto je praktično nedopustivo.
A uz sve to je i samohrana majka – što je već skandalozno.
Međutim, Elizabet se bori za svoje pravo da ne bude tipična i ne dozvoljava društvu da je ukalupi u svoje norme. Kada njena emisija Večera u šest postane veoma popularna mnogi će se pobuniti jer ne uči domaćice samo novim receptima već i kako da promene svoj životni status quo.Duhovita i potresna priča koja pleni i teško se zaboravlja. Lik mlade hemičarke koja traži svoje mesto pod suncem vodeći se isključivo logikom i naukom veoma je originalan i neće vas ostaviti ravnodušnim.„Lekcije iz hemije će vas naterati da razmišljate o svim ženama iz stvarnog života rođenim ispred svog vremena – skrajnutim, ignorisanim ili čak zatvaranim jer nisu bile tako snalažljive, odlučne kao Elizabet Zot. Ova knjiga je podsetnik koliko smo daleko stigli, ali i koliko daleko još moramo da idemo.“– New York Times

Pošalji