slika refleksija znak

SLIKA/REFLEKSIJA/ZNAK

Tin Lemac

Autor ove studije nije odabrao mogućnost holističkog razumevanja izražajnog bivstva pesničkih oblika, nego se priklonio metodološki parcijalnom pristupu imaginativnom, refleksivnom i semiotičkom aspektu lirske formativnosti. Svaki od ova tri vida razmatran je na isti, metodski analogan način – najpre sažetim uvidom u povest istraživanja, a zatim i predlogom za uspostavljanje odgovarajućeg stilističkog modela, uz eksplikativnu demonstraciju moguće primene na primerima iz modernog i savremenog hrvatskog pesništva.
U celini gledano, Slika, refleksija, znak predstavlja istraživački intrigantan napor revitalizacije i aktuelizacije stilističkog pristupa književnosti koji je zasnovan na prihvatanju savremenih znanja lingvistike i nauke o književnosti, i koji kao takav otvara mogućnost daljeg istraživanja i promišljanja kompleksnog i zahtevnog područja razumevanja lirskog pesništva.
– iz recenzije prof. dr. sc. Tihomira Brajovića

Upravo se čini da je dominanta rukopisa nove knjige dr. Tina Lemca, i posebna vrijednost u njegovim brojnim minucioznim analizama hrvatskih pjesnika/pjesnikinja različitog vremena i stilskih formacija, poklanjanje posebne pažnje metajeziku kojim su ispisane stranice studija o pjesništvu i posebno suptilnih interpretacija stihova ili „razmatranja“, kako ih je preskromno autor nazvao. Knjiga će ostati sigurno zabilježena kao vrijedan dio autorovog opusa i značajna među još uvijek malobrojnim knjigama stilističkih i lingvostilističkih tumačenja.
– iz recenzije prof. dr. sc. Remzije Hadžiefendić Parić

Pošalji