žena, život, sloboda

ŽENA, ŽIVOT, SLOBODA

grupa autora
"Žena, život, sloboda" je moćna knjiga koju su stvorili raznovrsni autori. Ova knjiga istražuje duboko potresnu priču o Mahsi Amini, iranskoj studentkinji koja je 2022. godine postala simbol borbe za ženska prava. U Teheranu, Mahsa je uhapšena zbog nošenja nepropisno nameštene marame, što je propisala islamska republika. U policijskoj stanici su je surovo tukli, što je dovelo do njene smrti. Ova tragedija je pokrenula masovne proteste širom zemlje. Marđan Satrapi je okupila eksperete za iransku istoriju i kulturu, kao i talentovane crtače i ilustratore iz Evrope, Amerike i Irana kako bi obeležila godišnjicu ovog događaja. U ovoj knjizi, njihovo kolektivno pripovedačko i likovno umeće oživljava sve ono što je bilo zabranjeno cenzurom, pružajući dubok i snažan prikaz o borbi za ženska prava i slobodu u Iranu. "Žena, život, sloboda" je duboko emotivna i inspirativna knjiga koja će vas dirnuti i podstaći na razmišljanje o važnosti ljudskih prava.

Septembra 2022. godine u Teheranu, iransku studentkinju Mahsu Amini uhapsila je policija za moral. Njen prestup bila je nepropisno nameštena marama, čije je nošenje propisala islamska republika. U policijskoj stanici su je toliko tukli da je morala biti prebačena u bolnicu, u kojoj je kasnije pala u komu i umrla. Sudbina te mlade žene inicirala je proteste nezapamćenih razmera, koji su se proširili na celu zemlju.
Da obeleži godišnjicu tog događaja, Marđan Satrapi je okupila najbolje poznavaoce iranske istorije i kulture, crtače i ilustratore Evrope, Amerike i Irana. Zajedničkimsnagama i talentom, oni nam u ovoj knjizi svojim pripovedačkim i likovnim umećem prikazuju sve ono što zbog cenzure nije moglo biti fotografisano ni snimljeno.

Pošalji