kuća u plamenu

KUĆA U PLAMENU

Kamila Šamsi
RoMAN KUĆA U PLAMENU autorke Kamile Šamsi potresna je priča o fanatizmu, o borbi između ljubavi i izdaje. Priča o predanoj ljubavi sestre prema bratu mnogostruko prevazilazi priču o štetnosti ideologije. Gde je izlaz iz pakla straha od nepoznatog?

Toliko se toga promenilo od vremena stare Grčke. Svet je danas potpuno drugo čudo. Pa ipak, nešto je uspelo da hiljadama godina ostane jednako snažno, duboko i iskreno – ljubav sestre prema bratu. Zbog te se ljubavi krše svi zakoni koje je nametnulo društvo, bez obzira na posledice.

Kuća u plamenu je savremena obrada Sofoklove Antigone, a svoju tragediju Kamila Šamsi gradi oko Isme, Anike, Parveza, Emona i Karamata. U ovom napetom i potresnom romanu gde se direktno sukobljavaju porodični intimni interesi s interesima države, ljubav i izdaja, miran suživot s verskim fundamentalizmom, ocrtan je samo delić tragičnog haosa savremenog sveta. Haosa koji nastaje kada je u srcu civilizacije moć i sila, a ne ljubav, saosećanje i podrška. Poruka ovog romana istovremeno je i tragična i pročišćujuća: možeš ubiti čoveka, ali ljubav nikada.

Roman Kuća u plamenu Kamile Šamsi dobitnik je Ženske nagrade za književnost (Women’s prize for fiction).

Kada duboki religiozni i politički sukobi postanu lični, sva dotadašnja uverenja, izbori i planovi neizbežno će krenuti put propasti. Nezaustavljivo pustošenje vatre koja se širi iz Kuće u plamenu nadilazi svaku patnju.

Vašington post

Kao i uvek, proza Kamile Šamsi je elegantna i ekspresivna. Ovaj put, Šamsijeva istražuje posledice sudara društvenih normi, porodice i vere u modernom svetu, dok se u centru eksplozije naziru dileme iz antičkih vremena.

Gardijan

Ovo je priča o našem vremenu. Kuća u plamenu je istraživanje identiteta, sukobljenih odanosti, odnosa ljubavi i politike. Šamsijeva je maestralno obradila temu. Reč je o izuzetnoj knjizi koju strastveno preporučujemo.

Sara Sends, članica žirija za dodelu Ženske nagrade za književnost.

Kamila Šamsi, KUĆA U PLAMENU

13.10.2019.

Šta će prevladati, krv ili ljubav? Možemo li da zanemarimo dužnosti prema porodici kako bismo napredovali u životu, i ako možemo da li bi trebalo to da uradimo? Roman je podeljen na pet delova i svaki od njih usredsređen je na priču jednog od likova. Čitaocu preostaje da sam sklopi mozaik i zapita se da li i u dvadeset prvom veku važi da smo za ljubav, a ne za mržnju rođeni. Detaljnije

Pošalji