novo
krv, med i hmelj roman o ljubavi, ratu i spoznaji

KRV, MED I HMELJ: ROMAN O LJUBAVI, RATU I SPOZNAJI

Hadis Medenčević
Hadis Medenčević donosi svoj unutarnji svet na stranice romana "Krv, med i hmelj: roman o ljubavi, ratu i spoznaji". Kroz životni put od Sarajeva do Deventera, preko Zagreba do Praga, autor istražuje pitanja identiteta i pripadnosti u vrtlogu ratnih i imigrantskih iskustava. U ovom dubokom putovanju, čitalac otkriva ne samo autentičnu priču o autorovom traženju sebe, već i slojevitu spoznaju o životu nakon rata u Bosni. "Krv, med i hmelj" nije samo roman, već putovanje kroz introspekciju i pronalazak smisla u svetu koji se mijenja.

Sve što sam godinama nosio u sebi i što se kao živa voda bunilo u meni, pretočio sam u stranice ovog romana. Životni put me vodi iz studentskih klupa u Sarajevu do mog rodnog grada Devente, ali me ratni vihor ostavlja nekoliko mjeseci u Doboju. Odatle me novi vjetar preko Zagreba nosi sve do Praga, koji postaje moj novi dom.
Čitavo to vrijeme u sebi nosim ideal Bosne i njenih vrijednosti, ali i mnoštvo dilema i neodgovorenih imigrantskih pitanja.
Tragam za svojim (novim) identitetom. Gdje pripadam? Da li čovjek uopšte mora po svaku cijenu negdje pripadati? Da li je to jedan od uslova za sretan život?
Povratak u Sarajevo neposredno nakon rata mi zatvara većinu tih dilema i unutrašnjih krugova, a suočavanje sa postratnom bosanskom zbiljom mi u tom traganju donosi jednu veliku životnu spoznaju.

Pošalji