kroz oči alana poa

KROZ OČI ALANA POA

Luis Bejard
Knjiga kakvu dugo nismo imali prilike da vidimo. Ubistvo koje nas upoznaje sa detektivom koji je u penziji i mnogo napetosti. Upustite se što pre u ovo naizgled mirno oktobarsko veče na akademiji Vest Point.

Od hvalospevima kritike ovenčanog autora „Gospodina Timotija” dolazi nam genijalna priča o ubistvu i osveti s penzionisanim njujorškim inspektorom i mladim kadetom po imenu Edgar Alan Po.
Na akademiji „Vest Point” 1830. godine jedno mirno oktobarsko veče narušava otkriće tela mladog kadeta obešenog o drvo u neposrednoj blizini poligona. Ono što deluje kao samoubistvo nije neobična stvar za mesta poput „Vest Pointa” gde vlada stroga vojnička disciplina, ali sledećeg jutra na svetlo dana izlazi nešto još užasnije. Neko se ušunjao u prostoriju u kojoj je ležao leš i izvadio mu srce.
U očajničkoj želji da dođe do odgovora i izbegne bilo kakav negativan publicitet, uprava Akademije se obraca jednom civilu, Ogastasu Landoru, bivšem inspektoru koji je stekao ugled kao detektiv njujorške policije. Udovac, umoran od izolovanog života, Landor prihvata slučaj. Dok ispituje pokojnikove poznanike, nalazi revnosnog pomoćnika u ćudljivom, zanimljivom mladom kadetu sklonom piću, autoru dveju zbirki poezije, koji o svojoj nejasnoj prošlosti svaki put govori drugačije. Kako se zove taj kadet? Edgar Alan Po.Zadivljen Poovom izuzetnom moći zapažanja, Landor je ubeđen da bi mu pesnik mogao biti koristan ako ostane trezan dovoljno dugo da svoju oštroumnost usmeri na istragu. Blisko sarađujuci, dvojica muškaraca različite dobi ali srodnog intelekta, razvijaju iznenađujuće duboku povezanost dok ih istraga vodi u skriveni svet tajnih društava, ritualnih žrtvovanja i novih leševa. Međutim, mračna ubistva i Landorove sopstvene zakopane tajne uskoro prete da razdvoje ova dva čoveka i raskinu novo prijateljstvo.

Kroz oči Alana Poa

09.08.2022.

Još novih uzbudljviih zapleta iz štamparije. Ponovo smo razgovarali sa Jelenom, a ovo su njeni utisci. Detaljnije

Pošalji