kroz biblioteke do kritičkog mišljenja
rasprodato

KROZ BIBLIOTEKE DO KRITIČKOG MIŠLJENJA

Nataša Marjanović
U ovom radu pod nazivom Kroz biblioteke do kritičkog mišljenja, izabrana je biblioteka kao optimalan radni prostor jer podstiče na intelektualni rad, na jedan dublji i širi način. Upotrebom kritičkog mišljenja stvaramo sebi sve potrebne preduslove za donošenje ispravnih odluka. U stalnoj potrazi za znanjem, koristimo sveukupno bogatstvo izvora koji se nalaze u bibliotekama, ističe autorka Nataša Marjanović.

U stalnoj potrazi za znanjem, koristimo sveukupno bogatstvo izvora koji se nalaze u bibliotekama. Naš motiv može biti podstaknut sopstvenim porivom da unapredimo već postojeća znanja koja smo davno usvojili kao i da pronađemo nova. U tom smislu, važno je da razumemo kako se to radi i naročito kako to nama može da koristi. Našu današnjicu odlikuje protok velikog broja informacija i podataka i stoga moramo biti u stanju da ih valjano procesuiramo. Birajući temu ili neki problem koji želimo da rešimo na najbolji mogući način, neophodno je
da razmišljamo i kao istraživač. S tim u vezi, i naše veštine čitanja i pisanja treba da budu podignute na jedan viši nivo. U tu svrhu, dobro je da imamo određena predznanja iz svih tih oblasti. Tako se upoznajemo sa razmišljanjem koje po kritičkom metodu ima za krajnji rezultat najsolidniji zaključak, pogodan kao takav za donošenje dobre odluke. Kritički metod razmišljanja se bazira na pitanjima podeljenim u tri grupe koja se odnose na opis situacije, analizu situacije i verifikaciju. Na taj način smo sebi obezbedili dovoljno vremena da ispitamo sve relevatne činjenice, pronađemo nove veze i izazovemo postojeće ideje. Tako smo postigli dosezanje promišljenog, odloženog suda, bez emotivnog upliva. U ovom radu smo izabrali biblioteku kao optimalan radni prostor jer podstiče na intelektualni rad, na jedan dublji i širi način. Upotrebom kritičkog mišljenja stvaramo sebi sve potrebne preduslove za donošenje ispravnih odluka.

Pošalji