koverat ane zonai
rasprodato

KOVERAT ANE ZONAI

Ivan Mrđen
U svom novom romanu, autor Ivan Mrđen, nam donosi „familijarnu hroniku“ porodice Zonai, odnosno životnu priču njegove majke Ane. Autor ističe da mu je moto romana bila misao Ernesta Hemingveja da „nijedna proza nije dosadna, ako je priča istinita“.

U širokom zamahu raspisana, sva u gvaš bojama dramatske zbilje, saga o kovertiranim pismima Ane Zonai miriše na zmelju zaoranu ljudskim sudbinama. Familijarna hronika urasta u ravničarski bagremar Vršca, u gorki štim salašarskog gazde Kristijana Štelera čiji fijakeri s upregnutim konjima ni krivi ni dužni lete uzburkanim nebom, ne samo pograničnog Banata.
Do životnog krešenda kao u kakvoj simfoniji, prepliću se maske familijarnog maskenbala, i uzvitlane vremenom gube se u sivim maglama koje sablasno još uvek traju.
Ivan Mrđen poput Strinberga je iz te maglene pustare zašao u porodične rukavce da nam kaže ko smo i gde smo na stanici sa koferima zaturenog zaborava kao da nam se juče ne događa i danas, bez obzira na nacionalno ime, veroispovest i prezime. Koverat Ane Zonai ima svoju punu duševnu adresu, adresu pred kojom nema ravnodušja. Milutin Ž. Pavlov

Pošalji