novo
korto malteze crni okean

KORTO MALTEZE - CRNI OKEAN

Hugo Prat, Marten Kenen
"Korto Malteze - Crni okean" je hrabro putovanje u avanturistički svet slavnog Korta Maltezea, čija je legenda živela dve i po decenije nakon smrti njegovog tvorca, Huga Prata. Uprkos početnom nepoverenju prema novim autorima, Bastjen Vives i Marten Kenen hrabro preuzimaju kormilo i donose nam priču o mladom Kortu koja pomera radnju u XXI vek. Ova kontroverzna avantura, vođena snagom modernog francuskog stripa, donosi svežinu i hrabrost, istražujući avanturistički duh junaka čije ime je sinonim za neustrašivost. U Crnom okeanu, Korto Malteze nije spreman da okači patike o klin, a čitaoci će otkriti da avantura nikada ne prestaje. Autori Vives i Kenen, uz podršku Kastermana i Conga, donose mladom Kortu novi život, obećavajući još jednu avanturu koja će oduševiti obožavaoce ovog nezaboravnog junaka.

Gotovo dve i po decenije nakon Pratove smrti, dobili smo novog, mladog Korta.

Nažalost, reći će najtvrdokorniji među nama, jer je maestrovo delo zaokruženo i kanon ne sme da se dira i ruši.

Na sreću, reći će najtvrdokorniji među nama, jer legenda o Kortu veća je od našeg nepoverenja u nove autore i nadilazi našu potrebu da niko, ništa i nikad ne dirne u kanon junaka naše mladosti, čoveka čije ime je sinonim za avanturu.

Na sreću, jer ovo nije prvi takav primer u istoriji stripa, ali jeste jedan od najrizičnijih. Na sreću, jer su iBetmen, Astro Boj, Spiru i mnogi drugi, poručuju iz Kastermana, najveće avanture doživeli tek nakon smrti svojih tvoraca.Na sreću, jer na kormilu je Bastjen Vives – kontroverzna, punokrvna, a još uvek dovoljno mlada zvezda modernog francuskog stripa, spremna da uskoči u velike cipele prethodnika, a na pramcu se nalazi Marten Kenen, drski francuski istraživački novinar, koji se usudio da zajedno sa amblematičnim crtačem svoje generacije pripoveda priču o mladom Kortu.Na sreću, jer Crni okean pomera radnju na početak XXI veka. Korto je tu i nije spreman da okači patike o klin. Skok u vremenu je samo alat koji je pomogao autorima da pokušaju da se oslobode stege koju su najtvrdokorniji među nama postavili pred Vivesa i Kenena i pre samog čitanja.Na sreću, Korto je avantura sama i, na sreću, Korto nije sam.Korto je tu sa nama, duže od te dve i po decenije u kojima smo lamentirali da je avantura gotova.Nije. Korto uvek ide dalje.Da li su se autori udavili u moru digitalnog tuša, proverite u albumu Crni okean, a uredništvo Darkwooda poručuje da su u Kastermanu i Congu odlučili da su avanture koje nam kreiraju Vives i Kenen dostojne serijala i da ćemo priče o mladom Kortu, zasad, sigurno pratiti u bar još jednoj avanturi, nedavno objavljenoj na francuskom jeziku.

Pošalji