kontraendorfin

KONTRAENDORFIN

Svetislav Basara
Kontraendorfin je još jedan roman Svetislava Basare u kojem on, koristeću svoj karakterističan humor i hiperbolu, razbija sve nacionalne ideale i svu megalomaniju koju takav trend nosi, stvarajući vrhunsku satiru.

Vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova. Detronizacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire.

Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku Andrićeve lestvice užasa.

Nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vencu Basarinih romana koje otvara Početak bune protiv dahija i koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike.

 

Svetislav Basara, KONTRAENDORFIN

25.01.2021.

NIN-ova nagrada za roman godine pripala je Svetislavu Basari za knjigu Kontraendorfin. Prepoznatljiv po svom nemilosrdnom humoru, autor u ovom romanu demistifikuje srpske mitove, ismevajući karakterističan srpski mentalitet i ukazujući na njegovu samodestruktivnost. Detaljnije

Žiri Ninove nagrade suzio izbor na sedam romana, dobitnik poznat 25. januara

21.01.2021.

Žiri Ninove nagrade za roman godine suzio je izbor za to književno priznanje na sedam finalista, saopšteno je iz redakcije NIN-a. Detaljnije

Pošalji