konformista

KONFORMISTA

Alberto Moravija
Marčelu Kleričiju ćutanje i čuvanje tajni sastavni su deo karaktera. On sve drži pod kontrolom – suprugu koja ga voli, kolege koje ga poštuju, skrivenu moć koja potiče od rada za italijansku tajnu polici­ju u vreme Musolinija. Nastavak priče romana "Konformista" Alberta Moravije je potpuni vrtlog osećanja i nečega što sigurno niste očekivali da se desi.

„Moravija nam živopisno pokazuje đavola koji se skriva u našoj psihi.“ – The Atlantic Monthly

Marčelu Kleričiju ćutanje i čuvanje tajni sastavni su deo karaktera. On sve drži pod kontrolom – suprugu koja ga voli, kolege koje ga poštuju, skrivenu moć koja potiče od rada za italijansku tajnu polici­ju u vreme Musolinija. A onda mu nalože da, kako bi dokazao svoju lojalnost fašističkoj državi, ubije svog bivšeg profesora koji se nalazi u izgnanstvu.

Još gore, zaljubljuje se u neobičnu, fascinantnu ženu. Njegov unutrašnji život se pred nama polako otvara, a sa njim i pokvareno srce fašizma…

Konformista, koji je objavljen 1951. godine, učinio je Aberta Moraviju jednim od najčitanijih posleratnih pisaca. Istražujući spregu između potisnutih emocija i totalitarnog društva, kao i ljudsku spremnost da se u potrazi za „normalnim životom“ podredi konformizmu i poslušničkom mentalitetu, ovaj veliki majstor stila ispisuje uzbudljivu pripovest. Zahvaljujući dubokom uvidu u ljudsku prirodu ovaj kultni roman ostaje svež i aktuelan i danas.

Pošalji