konci kraljevstva

KONCI KRALJEVSTVA

Juri Erera
"Konci kraljevstva" Jurija Erere, prevodu Vesne Stamenković, prvi je deo istoimene trilogije. Umetnik koji postaje dvorski pesnik, kralj koji je narko-bos, uz apokaliptični krimi milje, poput onih popularnih u Holivudu, dobijamo sasvim novu sliku Meksika.

Konci kraljevstva – prvi deo trilogije

Kada Umetnika koji poseduje neverovatan pesnički talenat otkrije Kralj (lokalni narko-bos), on će ga imenovati za svog dvorskog pesnika. Svojom poezijom Umetnik uspeva da rekonstruiše dušu narko-kartela, opevavši sav sjaj i raskoš sveta gde se vlada gvozdenom rukom i bez skrupula, a intrige neumorno pletu. Prvobitno sa ciljem da veličaju i popularizuju sam kartel, te pesme će na kraju odigrati važnu ulogu u njegovoj propasti. Sa svojom specifičnom kombinacijom lirskog i uličnog jezika, pesničkih figura i slenga, Konci kraljevstva predstavljaju ne samo uzbudljiv prikaz života u sirotinjskim četvrtima prepunim droge, oružja i sukoba već i svojevrsni dijalog sa književnom tradicijom na koju se Erera nadovezuje: srednjovekovnim baladama i romansama, arhetipskim matricama bajki, ali i sa aktuelnim i u Meksiku dominantnim podžanrom narko-literature.

Apokaliptični kriminalni milje, tako popularan u Holivudu, filigranski preciznim i svedenim književnim postupkom autor vešto kombinuje sa univerzalnim temama na kojima velika književnost oduvek počiva. Sa Jurijem Ererom savremeni Meksiko je dobio beskompromisnog (crnog) hroničara savremene epohe i
sudbina izgubljenih, uplašenih i surovih.

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala, i to ne samo u Meksiku i Južnoj Americi već i u Sjedinjenim Državama, gde ima status kultnog književnog superstara. Konci kraljevstva, prvi roman u nezvaničnoj trilogiji najavio je njegovo najčuvenije delo Znaci koji će prethoditi kraju sveta, kojim je stekao svetsku slavu, zatim i Razmenu tela, kratki roman kojim je potvrdio i ostvario svoj ogromni potencijal.

Dobro došli u Meksiko!

29.07.2023.

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala. Detaljnije

Pošalji