koncert za 1001 bubanj
rasprodato

KONCERT ZA 1001 BUBANJ

Miroslav Antic

Treća zbirka pesama Mike Antića koju objavljuje Laguna. Ova knjiga u tvrdom povezu sadrži i njegove crno-bele fotografije (15) i crteže (7) i pesmu In memoriam.
Najčitaniji i najpopularniji savremeni srpski pesnik.
Pripada prvoj generaciji posleratnih pesnika. Poezija subjektivnog lirizma u tom periodu postepeno je preplavila listove i časopise. Nasuprot programiranome kolektivnom optimizmu javila se elegičnost, melanholija, bolna rezignacija, potreba za alkoholičarskim zanosom, boemstvo. Takav je bio Antić – boemski raspevan, sa širokim rasponom, od prisnog lirizma do estradne poezije, izvanredan u dečjoj lirici.
Ovo nije ispovest.
Ovo je gore nego molitva.
Morate već jednom shvatiti:
ja samo na sebe podsećam,
ovako mamuran od mašte
i proklet od poverenja.
Zbirka Koncert za 1001 bubanj još jedan je dokaz da Miroslav Antić nije samo pesnik već saputnik ptica. Ovo je zanosno napisan dnevnik života koji pokreće točak ljubavi i smrti, beskrajno smenjivanje poljubaca i nestajanja. Iz Antićevih stihova naučićemo da je naša duša sastavni deo kosmičke vejavice i da vreme živi u nama, sputano i bezgranično, a ne mi u njemu.
A zašto toliko volimo Miku Antića? Zato što dok izgovaramo njegove stihove u svojoj glavi osećamo kako skupljamo hrabrost da priznamo ono što smo sebi prećutali.

Pošalji