koncert

KONCERT

Muharem Bazdulj
"Koncert" je roman Muharema Bazdulja koji je osvojio drugu nagradu na takmičarskom konkursu izdavačke kuće VBZ pre dvadeset godina. Radnja romana verno prikazuje koncert grupe U2 u Sarajevu 1997. godine, simbolički označavajući kraj krvavog rata. Bazduljev opis ovog događaja ostavlja snažan utisak, a emotivnost, suptilnost i lepota njegovog pisanja dodatno obogaćuju čitalačko iskustvo. Uz prigodan pogovor Miljenka Jergovića, ovaj roman poziva čitaoce da se ponovno dive jedinstvenom trenutku na koncertima U2. "Koncert" je ne samo književno delo, već i putovanje kroz vreme i emocije, ostavljajući čitaoca s naježenim sećanjima na muzički događaj koji je oblikovao istoriju.

Prošlo je punih dvadeset godina otkad je zagrebačka izdavačka kuća VBZ objavila „Koncert”, kratki roman Muharema Bazdulja koji je dobio drugu nagradu na takmičarskom konkursu ovog izdavača za najbolji roman u regiji. Dve decenije su dobar test za kakvu-takvu trajnu vrednost nekog umetničkog teksta. U ovih dvadeset godina, roman je objavljen na poljskom (2007) i ukrajinskom jeziku (2018), a doživeo je i prvo srpsko izdanje u Novom Sadu (2017). Poljsko izdanje je bilo nominovano za veliku nagradu „Angelus”, ukrajinsko izdanje su otkupljivale biblioteke u Donbasu sa obe strane fronta. Francusko izdanje biće objavljeno početkom 2024. godine, a u pripremi su i englesko te italijansko izdanje.

Roman koji na nezaboravan način prikazuje koncert grupe U2 u Sarajevu iz 1997. koji je simbolički označio kraj krvavog rata, u ovom izdanju je propraćen i prigodnim pogovorom Miljenka Jergovića.

 

Bila sam u životu na šest koncerata grupe U2. Autor je uspeo da učini da mi se dok čitam knjigu vraća osećanje naježenosti koje sami mala dok sam bila na tim koncertima. On piše emotivno, suptilno i prelepo.

Jana Ljušnevskaja

Pošalji