logopraktikum foneme čdžšž

​LOGOPRAKTIKUM FONEME ČDŽŠŽ

Dragana Dženopoljac, Danijela Rodić

''Logopraktikum: foneme Č DŽ Š Ž'' je četvrti po redu praktikum i kao i prethodna tri Logopraktikuma, za foneme K, G, foneme S, Z, C i fonemu R, je stručna, višestruko podsticajna, zanimljiva i kreativna autorska knjiga nastala iz prakse i iz pera dva logopeda - Dragane Dženopoljac i Danijele Rodić, u izdanju Logopraktike.
Sadržaj praktikuma prati ideju, koncepciju i strukturu prethodnih praktikuma i podržava imperativ Logopraktike - praktičnost i primenjivost u svakodnevnom logopedskom terapeutskom radu.
''Logopraktikumom: foneme Č DŽ Š Ž'' obuhaćeni su svi nivoi jezičke strukture: fonemsko- fonološki, leksički, semantički, gramatičko- sintaksički, pragmatički, kao i jednim delom, kognitivni i perceptivni nivo funkcionisanja.
Foneme Č, DŽ, Š i Ž, kao što znate, pripadaju dvema grupama glasova, afrikatima i frikativima. Pošto su to artikulaciono srodni glasovi- alveolarni glasovi, u praksi se zbog svoje sličnosti po mestu artikulacije i načina pozicioniranja pravilnog izgovora koriguju zajedno, bez obzira na etiologiju i vrstu poremećaja.
Sadržaj praktikuma je formiran radni materijal i odnosi se na terapeutske postupke u sklopu logopedskog tretmana koji se sprovodi nakon pozicioniranja pravilnog izgovora fonema Č. DŽ, Š i Ž.
''Logopraktikum: foneme Č DŽ Š Ž'' ima nekoliko celina. Prvi deo koji sadrži logatome, rečnik, rečenice i auditivnu diskriminaciju, odnosi se na svaku pojedinačnu fonemu tj. na fonemsko- fonološki i jezički nivo, dok ostali delovi praktikuma služe za rad na gramatičko- sintaksičkom, semantičkom i pragmatičkom nivou jezičkog funkcionisanja, sa ciljem da se automatizuje i funkcionalno primenjuje pravilan izgovor glasova. Ovaj deo sadrži autorske pesmice i priče u kojima dominiraju foneme Č, DŽ, Š i Ž, zatim liste antonima i sinonima, komparacije, kao i pitalice i brzalice koje se odnose na stimulaciju razvoja ili rekonstrukciju narušene jezičke strukture, odnosno, na kognitivni i perceptivni nivo jezičkog funkcionisanja i govornu produkciju.
Na kraju praktikuma je ''Logoalbum'' sa ilustracijama naše drage prijateljice, ilustratora, Isidore Mačković. Vizuelni sadržaj se koristi za podsticanje imenovanja, za razumevanje govora i za lakše usvajanje i primenu novonaučenih glasova, reči i rečenica.
Mnoštvo govorno- jezičkih stimulusa koje smo grupisale i pripremile za konkretan logopedski rad, na naše lično i profesionalno zadovoljstvo, prevazilazi jednostranu upotrebu, što su prethodna tri praktikuma i pokazala. Tako da vam preporučujemo upotrebu našeg praktikuma na više načina, sa različitim ciljevima i u situacijama kada su u pitanju, ne samo poremećaji izgovora, več i problemi narušenog jezičkog sistema kod dece različitog izrasta i različitih razvojnih potreba, kao i u rehabilitaciji odraslih osoba sa ciljem da se podstakne i podigne nivo verbalne komunikacije i kvalitet života, uopšte.



 

Pošalji