opasne priče politike koje su zarobile svijet

OPASNE PRIČE - POLITIKE KOJE SU ZAROBILE SVIJET

Petar Vidov

Cilj ove knjige je razmotriti izvore ideja koje oblikuju svjetski politički poredak, a ugrožavaju dugoročnu opstojnost civilizacije kakvu poznajemo; opisati praktične posljedice ideoloških narativa, utjecaj ideja i priča na društveno-političku svakodnevicu. Propaganda je ključna sila u ideološkoj borbi i predstavlja središnju opasnost fenomena koji danas zovemo “;lažnim vijestima”, neistinitih i činjenično neutemeljenih informacija koje posredstvom interneta i društvenih mreža dolaze do velikog broja ljudi. Ako dovoljno puta ponovljena laž postaje istina, onda se i ideološke priče mogu graditi na neistinama. U fokusu će stoga biti nacionalistički i fundamentalistički narativi koje nam serviraju pristaše identitetskih politika.

Nacionalisti bi se najugodnije osjećali u svijetu u kojem svaki narod ima svog Orbana, piše Petar Vidov u Opasnim pričama, donoseći pregled suvremenih desničarskih narativa koji oblikuju svjetski poredak, dopirući od ideologa kakvi su Alain de Benoist, Aleksandr Dugin i Steve Bannon sve do Kremlja i Bijele kuće. No podijeljeni svijet, kako upozorava globalna znanstvena zajednica, postaje sve neugodnije mjesto za život. Nacionalistička sebičnost i kapitalistička potrošnja prirode vode zagrijavanju planeta preko praga ireverzibilnosti. Ispisana novinarski informativno, intrigantno i pitko, ova rasprava protiv političke desnice nošena je jakom tezom: desničari vode svijet u propast.– Nikola Bajto, Novosti

Petar Vidov rođen je u Zadru 1984. godine. Novinarstvom se počeo baviti 2006. godine u redakciji portala Index.hr, gdje je narednih devet godina proveo kao novinar i urednik. Glavni je urednik portala Faktograf.hr, prvog hrvatskog fact-checking medija. Surađuje s tjednikom Novosti i neprofitnim portalom Lupiga.com. Koautor je publikacije “;Zarobljavanje plinom”, istraživačke studije kvalitete javnog upravljanja i stanja zarobljenosti hrvatskog energetskog sektora, u izdanju udruge Gong.

Pošalji