o vremenu i vodi

O VREMENU I VODI

Andri Sner Magnason
"O vremenu i vodi" je provokativna knjiga Andrija Snajra Magnasona koja se bavi najvećom krizom s kojom se čovečanstvo suočava - klimatskim promenama. U njoj autor prepliće lične, istorijske i mitološke priče sa saznanjima vodećih naučnika, poput glaciologa, okeanologa i klimatologa. Kroz ovu duboko ličnu i globalno orijentisanu knjigu, Magnason pruža odgovor na izazove klimatskih promena, istovremeno ilustrujući njihovu stvarnost i nudeći tračak nade za budućnost. "O vremenu i vodi" je već postao veliki svetski bestseler, preveden na preko 30 jezika, nudeći drugačiji pristup temi klimatskih promena i apel za odgovornim ponašanjem prema budućim generacijama.

Pre nekoliko godina vodec´i svetski klimatolog upitao je Andri Snajra Magnasona, jednog od najomiljenijih islandskih pisaca i intelektualaca, zašto ne piše o najvec´oj krizi sa kojom se čovečanstvo suočilo. Magnason se branio tvrdeći da nije specijalista na polju klimatskih promena. Ali naučnik je bio uporan: „Ako vi ne možete da razumete naša naučna otkric´a i predstavite ih u emotivnom, psihološkom, poetskom ili mitološkom kontekstu”, rekao mu je, „onda niko zaista nec´e razumeti problem i svet c´e nestati.”
Knjiga O vremenu ivodi protkana je ličnim, istorijskim i mitološkim pričama, ali i zasnovana na intervjuima sa vodec´im glaciolozima, okeanolozima, klimatolozima I geografima. Ona predstavlja Magnasonov odgovor, za-nimljiv i ubedljiv u isto vreme, jedan od onih koji ilustruje stvarnost klimatskih promena i nudi kakvu-takvu nadu pred neizvesnom buduc´nošc´u. Polazeći od ideje pisanja čitulje za santu leda, suštinskog razumevanja ljudskog vremena i naših obaveza prema drugima, kroz istoriju i širom sveta, O vremenu i vodi je duboko lična i globalno orijentisana knjiga – putopis, svetska istorija i očajnička molba da živimo odgovorno prema buduc´im generacijama. Veliki svetski bestseler, već preveden u preko 30 zemalja, ova knjiga je potpuno drugačija od bilo čega što je do sada objavljeno na temu trenutne vanredne klimatske situacije, koja preti da našu planetu učini nemogućim mestom za život.

Pošalji