kraljice jerusalima

KRALJICE JERUSALIMA

Katarina Pangonis
"Kraljice Jerusalima" je uzbudljiva knjiga Katarine Pangonis koja istražuje dosad neispričane priče o hrabrim ženama koje su vladale Bliskim istokom tokom krstaških ratova. U ovoj čarobnoj i intrigantnoj pripovesti, Pangonis donosi zaboravljene sudbine žena poput Melisande i Sibile, koje su pokazale izuzetnu istrajnost i političku snalažljivost u nesigurnim vremenima.

Nasuprot uobičajenim prikazima pasivnih kraljica, ova knjiga osvetljava stvarne vladarke koje su vodile diplomatske pregovore, donosile vojne odluke, sklapale saveze i ostvarivale najveću moć. Melisanda, prva kraljica Jerusalima koja je ostvarila stvarnu političku snagu, i Sibila, mudra vladarka koja se suočila s nepobedivim Saladinom, predstavljaju samo deo dinastije žena koje su ostavile dubok trag u politici srednjovekovnog Bliskog istoka.

"Izuzetno zanimljivo štivo koje se konačno bavi ključnom ulogom žena visokog položaja u istoriji krstaških ratova", ističe Sajmon Sibag Montefjore, dok All About History opisuje knjigu kao "priču iz novog ugla o ućutkivanim ženama čudesne srednjovekovne loze". "Kraljice Jerusalima" je neodoljivo interesantna pripovest koja osvetljava živote moćnih žena čiji su doprinosi često zanemareni u istoriografiji.

Pošalji